Otthon

Bőr táska felújítása otthon: macskaalommal űzhető ki az ódon szag

A régi foltok eltávolításához egy tiszta, langyos vízzel megnedvesített szivacsra tegyünk néhány csepp ecetet, és ezzel töröljük át a felületet.

Egyre divatosabbak a régi táskák, hódít a retro és a vintage stílus. Az idő azonban a különleges darabokon is nyomot hagy, és dohos, erős szaguk lesz. Ha szeretnénk elűzni a kellemetlen illatot, töltsünk a táskába macskaalmot, ami magába szívja a rossz szagot.

Valódi bőr tisztítása

Természetesen nem mindegy, milyen anyagról beszélünk. Mindjárt nézzük részletesen, de addig is, általánosságban elmondható, hogy a bőr rugalmas marad, ha néhány csepp alkohol és glicerin keverékével bedörzsöljük. A régi foltok eltávolításához egy tiszta, langyos vízzel megnedvesített szivacsra tegyünk néhány csepp ecetet, és ezzel töröljük át a felületet. A friss zsírfoltokat pedig a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha egy kevés felvert tojásfehérjével óvatosan bedörzsöljük.

Bőr

A hagyományos bőrből készült tárgyakkal sem árt az óvatosság: érdemes desztillált vizet használni a pucoláshoz, mert a vezetékes víz a vízkő miatt foltot hagyhat rajta. Kevésbé fog kiszáradni, kirepedezni a bőr, ha kevés kókuszolajjal töröljük át: egy puha rongyra tegyünk néhány csepp olajat, és ezzel dörzsöljük át a felületet.

Nappa

A finom anyagot szintén érdemes az első felvétel előtt, majd időnként impregnálni. A kabáton vagy táskán lévő foltokat finom mosószeres habbal kezeljük, de soha ne használjunk hozzá oldószert vagy benzint. A vizes nappabőrt szobahőmérsékleten szárítsuk meg, majd vékonyan kenjük át vazelinnel.

Lakkbőr

Ragyogni fog, ha a megázott lakkozott bőrről felitatjuk a nedvességet, és száraz ronggyal polírozzuk. Keverjünk ki 25 ml lenolajat ½ dl tejföllel, és a masszával töröljük át a fényes bőrt. A fehér lakkcipőt vagy más holmit 1 evőkanál tej és 1 tojásfehérje keveréke tisztítja és ápolja. Nedves fehér ronggyal vigyük fel a lábbelire, majd fényesítsük ki.

Fotó: fotolia