Lélek Sztárok

Karácsonykor be sem teszi a lábát a konyhába Szerednyey Béla: „Hagyom, hadd kényeztessenek el a főztjükkel”

Már javában tart a karácsonyi nagyüzem. A népszerű színész boldogan segít mézeskalácskészítő feleségének, Szilvinek. Az árubeszerzést, a csomagolást és a kiszállítást is vállalja, nagy meglepetést okozva ezzel a vevőknek.
Rákoscsabán vagyunk, kertvárosi környezetben. A virágtelepi játszóteret édes illat lengi körül. Nem véletlenül. Innen néhány méterre található Szerednyey Béla feleségének, Szilvinek a mézeskalácsműhelye. „Gyertek be, menjünk le a szuterénbe! Megmuta­tom, Szilvi hol készíti a mézeskalácsokat” – mondja a jókedvű színész, amikor megjelenünk a há­zuk előtt. Béla párja cukrászmester, egy cukrászdinasztia tagja. Évtizedeken át üzemeltettek egy népszerű cukrászdát a 17. kerület­ben.
„Amikor édesapám négy évvel ezelőtt nyugdíjba ment, eladtuk a családi vállalkozást, de én valamiképp folytatni szerettem volna ezt a munkát. Kitaláltam, hogy ajándéktárgyakat fogok készíteni mézeskalácsból. Először csak az ismerősöknek és a közösségi oldalakon kezdtük árusítani, de tavaly a kertünk végében leraktunk egy faházat, ami átadópontként üzemel. Az idei adventi vasárnapokon pár órára ki is nyitunk” – árulja el Szilvi, aki szeptember óta süti a karácsonyra szánt mézes­kalácsokat.

Híres vevőik is vannak

Mint megtudom, a cukrászmester egyedül dolgozik, de Szerednyey Béla is kiveszi a részét a feladatokból. „Nagyon büszke vagyok Szilvi kézműves termékeire. Ő nem átlagos cukrász, hanem kreatív, alkotómunkát végez. Minden évben kitalál egy-két új mézeskalácsformát. Tavaly a kisvasút volt a sláger, idén a húszcentis manófigura és az adventi naptár, aminek az ablakai­ban mézeskalács figurák vannak. A magam szerény módján támogatom a páromat a munkájában. Az árubeszerzést, a csomagolást és a házhoz szállítást szoktam bevállalni. Gyakran megismernek az emberek, és meglepődnek, hogy én viszem házhoz az édességet, de örömmel teszem. Jó szembesülni azzal, hogy Szilvi termékei kedveltek.”
Szerednyey Béla és felesége Szépréti Szilvia mézeskalácsot süt
Nem túlzás kijelenteni, hogy a fiatalasszony a hivatása megszállottja. Ottjártunkkor délelőtt tíz óra volt, de éjjel kettőkor fejezte be a munkát. Alig néhány óra alvás után pedig már újabb figurákat tett be az elektromos sütőbe. „A mézeskalács dísztárgyak készítése időigényes, többnapos folyamat. A tésztát begyúrás után legalább egy hétig pihentetni kell. Ezután újra át kell gyúrni, nyújtani, szaggatni, tejjel lekenni, sütni. Majd kalácsfényezni mindkét oldalát, és a sütőben megszárítani. A díszítés különféle állagú cukormázakkal történik, amiknek a száradása után jön a celofánba csomagolás. Ebben szokott Béla segíteni” – árulja el Szilvi. A Szépréti Mézes néven futó mézeskalácsoknak híres vevői is vannak. A győri női kosárlabda-válogatott már évek óta tőle rendel, színházakba készít premierajándékokat, de Csonka András és Lévay Viktória színésznő is visszatérő vásárló.

Fogyasztható dísztárgyak

„Szilvivel csak az a baj, hogy szíve szerint ingyen adná a mézeskalácsokat – veszi át a szót nevetve a színész. – Ő akkor boldog, ha minél több embernek tetszik a munkája. Sokan nem is eszik meg, hanem kiteszik az asztalra, vagy felfüggesztik a karácsonyfára. Ezek a termékek ugyanis hivatalosan dísztárgynak minősülnek.”
Erre a mondatra felkapom a fejem. Dísztárgynak? „Igen, valójában ezek nem élelmiszerek, hanem dísztárgyak. Az persze más kérdés, hogy ehetőek, és legalább egy évig megőrzik az ízüket, a szavatosságukat” – mondja Szilvi.
A mézeskalács egyik főszezonja, a karácsony előtti idő­szak. De december 24-én már nem dolgoznak, addigra az összes megrendelést elkészítik és kiszállítják.
Szerednyey Béla és felesége Szépréti Szilvia mézeskalácsot süt

Egyházi esküvőjük nem is lesz?

„Korábban Szilvi még 24-én is dolgozott, csak szenteste délután ért haza a cukrászdából. Szerencsére ez most nincs, mindenre nyugodtan jut időnk. A feleségemmel már csak kettesben lakunk, a két kutyánkkal. Szilvi 26 éves lánya férjhez ment, 25 éves fia a barátnőjével él. Persze jön hozzánk a nagycsalád vacsorára, de a sütés, főzés nem rám vár. Mivel vendéglátós családról van szó, én be sem teszem a lábam a konyhába. Hagyom, hadd kényeztessenek el a főztjükkel – meséli nevetve Béla.
A házaspár 12 éve van együtt, ebből a kilencediket töltik házasságban. Korábban szó volt arról, hogy a polgári szertartás után egyházi esküvőjük is lesz, de végül nem valósult meg. „Béla katolikus, én református vagyok. Mivel mindketten voltunk már házasok, nagyon sok papírmunkával, engedélyeztetéssel járna egy újabb templomi szertartás. Azt hiszem, ezt a dolgot egy ideje elengedtük, de ahogy ismerem a férjemet, ő nem szokott semmit feladni. Szerintem így is boldog házasságban élünk. Elég, ha mi tudjuk, hogy mennyire szeretjük egymást.”

Oda megy, ahol megbecsülik

„Februártól nyugdíjas leszek, és Hofi szavaival élve, a nyugdíjat azért kapja az ember, hogy maradjon nyugton. Az idei évadtól ténylegesen szabadúszó színész lettem, így is havi 14-15 színházi előadásom van – mondja a színművész. – Játszom a Játékszínben, a József Attilában, az Újszínházban és Kecskeméten. Még a Madách Színházban is, a Meseautó című musicalben, de már nem akarok minden este színpadon lenni. Csak a számomra kedves szerepeket vállalom el, és lehetőleg olyan környezetben, ahol megbecsülnek, és jól érzem magam.”

Fotó: Olajos Piroska, Privát

 

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete