Rozmaringos kolbászhússal töltött császár
Hozzávalók 8 adaghoz:
• 1,5-2 kg közötti bőrös császárhús
• 50 dkg darált sertéshús
• 4 gerezd fokhagyma
• őrölt pirospaprika
• 1 csokor rozmaring
• só, frissen őrölt bors
a körethez:
• 6 dkg vaj
• 6 evőkanál olívaolaj
• 1 kg apró szemű serpenyős burgonya
• 2 csomag retek
• só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. A megmosott, szárazra törölt hús bőrét éles késsel bekockázzuk. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk a hús mindkét oldalát, majd bőrével lefelé lefektetjük.
2. A darált húst 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, a finomra vágott rozmaringgal fűszerezzük (a rozmaringból egy kicsit félreteszünk a körethez). Egyenletesen szétterítjük a húson, majd feltekerjük, és spárgával (cérnával) szorosan összekötözzük.
3. Fóliával letakarva 4 órára 150 fokos sütőbe tesszük. Levesszük a fóliát, a hőfokot 230 fokra emeljük, és kb. 20 percig sütve megpirítjuk a császárhús bőrét.
4. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük az olívaolajjal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, a maradék aprított rozmaringgal, és megsózzuk. A megmosott burgonyákat éles késsel harmonikaszerűen bevágjuk, de ne vágjuk át őket. A retkeket elfelezzük. A tepsire helyezett krumplikat kenőtollal megkenjük az olvasztott vajjal. A retket is sütőtálba tesszük, elkeverjük a maradék olvasztott vajjal, és 220 fokos sütőben 20, a burgonyát kb. 45 percig sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta