Konyha

Tökéletes, gyors vacsora: Fűszeres-paradicsomos sárgarépa-krémleves lepénykenyérrel – Recept

A sárgarépa nem kizárólag a húslevesbe való zöldség, egy egész menüsort is elkészíthetünk belőle. Érdemes is gyakran fogyasztani, mivel nagyon egészséges és nem is drága.

Fűszeres-paradicsomos sárgarépa-krémleves lepénykenyérrel

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 40 dkg sárgarépa
• 20 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 2 gerezd fokhagyma
• egy 2 cm-es gyömbérdarabka
• 2 evőkanál natúr görög joghurt
• 1 mokkáskanál őrölt csilipaprika
• egy csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• 1 mokkáskanál római kömény
• 1 teáskanál méz
• fél citrom
• 2 evőkanál pirított szezám- vagy mogyoróolaj (elhagyható)
A lepénykenyérhez:
• 20 dkg liszt
• 7,5 dkg margarin
• 1 mokkáskanál (7 g) instant élesztő
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál só
• langyos víz

1. A megtisztított és felkarikázott répát egy fazékba tesszük, felöntjük kb. 1,2 liter vízzel vagy zöldséglével. Hozzáadjuk a fokhagymát, a megtisztított, darabolt gyömbért és a csilit. Lefedve puhára főzzük a zöldséget.
2. Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzákeverjük a darabolt paradicsomot, a joghurtot és a római köményt. Citromlével enyhén savanyítjuk, sózzuk, borsozzuk, mézzel kicsit édesítjük. Legyen egyszerre édeskés, kicsit savanykás és csípős a csilitől és a gyömbértől. Tálaláskor gazdagon megszórjuk petrezselyemmel, és pirított szezám- vagy mogyoróolajat csepegtetünk rá.
3. A lepénykenyérhez a lisztet elkeverjük a sóval, az élesztővel, a sütőporral és a margarinnal. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy kenyértészta állagú legyen. 10 perc alatt ruganyossá gyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük. 6 gombócot formázunk a tésztából, és lisztezett felületen kb. 2 mm vékony, kerek lepényekké nyújtjuk őket. Forró teflonserpenyőben (zsiradék nélkül!) kb. 1-1 perc alatt egyenként megsütjük mindkét oldalukat.

Fotó: Vrábel Kriszta