Egészség

Őszi diéta a szüretből: égeti a kalóriákat a jó bor, tisztítja a beleket a must

Újra ihatjuk a friss mustot, az új borokat, és ehetjük a szőlőt. Ezekben a finomságokban minden megtalálható, amire szükségünk van.

Mértékkel mindent szabad

A diéták többsége azért fullad kudarcba, mert eltiltjuk magunkat kedvenc ételeinktől, és a koplalás miatt kevés vitamint, ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe. Ezek oda vezetnek, hogy annyira kiéhezik
a testünk, hogy falási rohamok törnek ránk. A szőlőben és az ebből készült italokban az a jó, hogy szinte az összes fontos tápanyag megtalálható benne, édes ízük pedig legyűrik a nassolási vágyat. „Egy egészséges embernek a jól megtervezett fogyókúrájába mértékkel minden belefér, így a szőlő, a bor és a must is” – mondta Tarnai Irén dietetikus.

Tisztítókúrához jó a must

„A mustnak magas a cukortartalma, ezért a diétázóknak érdemes felvizezve inniuk. Így az ízéről és a benne lévő vitaminokról nem kell lemondaniuk” – tanácsolta a dietetikus. A mustból egyébként sem ajánlott egyszerre 2 decinél többet inni, mert hasmenést okozhat. Emésztést segítő hatása azonban hozzásegít a diétát megelőző méregtelenítéshez.

A mustot egy-két napnál tovább ne tároljuk, mert erjedni kezd, és murci lesz belőle. Műanyag palackban lefagyaszthatjuk, de felengedés után még aznap meg kell inni. Fáradtság esetén egy pohár must hatékonyabb a kávénál, mert gyorsan felpörgeti a szervezetet. Megfázás és egyéb betegségek idején ajánlott napi rendszerességgel mustot inni, mivel a benne lévő ásványi anyagok lerövidítik a gyógyulás idejét.

Égeti a kalóriát a jó bor

A borkedvelőknek különösen jó hír, hogy a jó vörösbor meggátolja a hízást. Mértéktelenül azonban ebből sem lehet hörpintgetni, naponta legfeljebb 2 dl ajánlott. A megfigyelések azt mutatták, hogy akik naponta egy kis pohárral isznak ebből a nedűből, azoknál akár 30%-kal kevesebb eséllyel alakul ki elhízás. Ezt a bor antioxidáns-tartalmával magyarázzák. „A mediterrán étrendben is megengedett a napi egy pohár száraz vörösbor. Ez a mennyiség szinte orvosságként hat ránk, az ennél több azonban már káros lehet – mondta a dietetikus.”

A vörösbor enzimei az anyagcseréhez szükségesek, így elkezdi égetni az energiát. A benne lévő alkohol beindítja a hőtermelést, így testünk még több kalóriát éget el. A napi 2 dl-nél több bor viszont hízáshoz vezet, a benne lévő kalória gyorsan pótolja az elégetett mennyiséget, a nagyobb alkoholmennyiség pedig éhessé tesz.

Egy kicsi szőlő senkinek sem árt…

„A szőlőnek magas az energiatartalma, 10 dkg-ban 80 kalória van, ezt a diétázóknak ajánlott figyelembe venni. Lemondaniuk a szőlőről nem kell, hiszen egyéb hatásai a szervezetre igen kedvezőek. Magas a káliumtartalma, ami a szív- és érrendszerre van jó hatással, van benne B1-, B2- és K-vitamin, valamint rengeteg folsav és biotin. A héjában és a húsában rengeteg a vitamin és a növényi rost, magja és héjának természetes vegyületei megvédik szervezetünket a szív- és érrendszeri betegségektől, és egyes rák-
típusokkal is felveszik a harcot. Emellett különösen erős a gyulladást gátló hatásuk” – mondta a dietetikus. Felgyorsítja az emésztést és a bélműködést, valamint epehajtó hatása is van. „Fogyókúra alatt naponta egy kisebb fürtöt érdemes megenni, ennél több nemcsak a kalóriatartalma miatt nem ajánlott, hanem azért sem, mert étvágyserkentő hatása lehet. Ez nagyon jót tesz az időseknek, gyerekeknek vagy a lábadozóknak, de a diétázók nem biztos, hogy erre vágynak” – tette hozzá a dietetikus.

Francia bordiéta

Nem gyors kúra, de ha huzamosabb ideig betartjuk, úgy a fogyás fokozatos és tartós lesz. A lényege, hogy a fehérjék, az egészséges zsírok és a szénhidrátok egyensúlyban legyenek. Tartalmazzanak természetes vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint polifenolokat, melyeket a minőségi száraz vörösborokból is megkaphatunk.

Mintaétrend 3 napra

1. nap

Reggeli: zabpehely sovány tejjel vagy natúr joghurttal elkeverve. Egy marék bogyós gyümölcs, például áfonya vagy szeder.

Ebéd: avokádóból, paradicsomból és mozzarellából készült vegyes saláta egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel

Vacsora: grillezett csirkemell dióval megszórt zöldsalátával és 1 dl vörös bor

2. nap

Reggeli: asztalt gyümölccsel és reszelt almával elkevert müzli sovány tejjel

Ebéd: csicseriborsó-pástétom egy szelet pitával és paradicsomsalátával

Vacsora: olívaolajon sütött hal barna rizzsel és 1 dl vörös bor

3. nap

Reggeli: fél grépfrút, egy főtt tojás grillezett

paradicsommal, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér

Ebéd: lencseleves egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, natúr joghurt, egy kivi

Vacsora: marharagu újburgonyával, natúr joghurt vegyes bogyós gyümölccsel és 1,5 dl vörös bor

Fotó: pexels