Konyha

Apa kedvencei a tányéron: ünnepeljük az apák napját finom fogásokkal! – 3 recept

Most vasárnap, június 16-án ünnepeljük az apák napját. Ennek alkalmából lepjük meg a családfőt a konyhában! A levestől a desszertig minden a férfiak ízvilága szerint készült.

Chili con carne leves

Hozzávalók 8 adaghoz:
• 50 dkg darált marhahús
• 1 doboz konzerv-vörös bab
• 1 doboz konzervkukorica
• 1 nagyobb kápia paprika
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 dl paradicsompüré
• 1 db csilipaprika
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 db lime
• 5 dkg félkemény sajt
• 2 szál újhagyma
• tortillachips a tálaláshoz
• olívaolaj
• egy csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors

1. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, római köménnyel és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Olajos kézzel kis gombócokat gyúrunk a húsmasszából.
2. Olívaolajon puhára pároljuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkarikázott csilit, a kockázott kápia paprikát és a zúzott fokhagymát. Pár percig dinszteljük, majd hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukoricát és babot is.
3. Felöntjük a paradicsompürével és 7 dl vízzel. Beletesszük a húsgombócokat. Lefedve felforraljuk a levest, és takarékon 25 perc alatt készre főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk. Reszelt sajttal és tortillachipsszel tálaljuk.

Pulled porkkal rakott krumpli

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 1,2-1,5 kg csontozott sertéslapocka
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 fej vöröshagyma
• 2 evőkanál só
• 1 teáskanál frissen őrölt bors
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 kávéskanál csili
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 evőkanál barnacukor
• 1 evőkanál sertészsír
• 4 dl húslé
• 1 dl paradicsompüré
• 80 dkg burgonya
• 2 dl tejföl
• 10 dkg sajt
• 3 evőkanál olívaolaj

1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, és egy nagy vaslábosba vagy sütőtálba helyezzük. A cukrot összekeverjük a paradicsompürével és a fűszerekkel. A húst körbekenjük vele, felöntjük a húslével. Hozzáadjuk a sertészsírt, köré tesszük a fokhagymagerezdeket és a darabolt vöröshagymát.
2. Több rétegben lefedjük alufóliával, hogy a gőz ne tudjon kijönni, majd 150 fokos sütőben 4-5 óra alatt omlósra sütjük a húst. A puha húst kivesszük a keletkezett pecsenyeléből, a levet félretesszük. Villával szálakra húzzuk szét (ettől tépett, vagyis pulled), egy tálba tesszük, és ráöntjük a pecsenyelevet.
3. Amíg a hús sül, a megsikált burgonyákat héjastól puhára főzzük, és hűlni hagyjuk. Kettévágjuk, a feleket szorosan egymás mellé tesszük egy tepsibe, majd összenyomjuk, és kicsit lelapítjuk őket. Megsózzuk, kevés olívaolajjal lecsepegtetjük, és forró sütőben
10-15 perc alatt elősütjük.
4. A krumplikra szedünk 1-1 kupac pulled porkot és 1-1 kanál tejfölt. Reszelt sajttal megszórjuk, és 10 perc alatt készre sütjük. A megadott húsmennyiségből bő 12 adag hús lesz, amiből a recepthez kb. 30 dekagrammot használunk fel. A megmaradt tépett hús kerülhet például szendvicsbe vagy főzelékre feltétnek.

Rumos-meggyes csokitorta

Hozzávalók 12 szelethez:
• 3 db tojás
• 10 dkg cukor
• 17 dkg búzaliszt
• 3 dkg cukrozatlan kakaópor
• 1 csomag sütőpor
• 1,5 dl étolaj
• kb. 1 dl tej
• 1/2 dl barna rum
• egy csipet só
• 30 dkg meggy
• 10 dkg étcsokoládé
• 2,5 dkg vaj
• vaj és liszt a forma kenéséhez

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. Az egész tojásokat a cukorral együtt elektromos habverővel fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk az olajat. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral, a csipet sóval, majd fakanállal a tojáshoz keverjük. Hozzáadjuk a rumot, a tejet, és simára keverjük a tésztát. Hozzáforgatjuk a magozott meggyet.
3. Kivajazunk és liszttel kiszórunk egy 20-22 centiméteres tortaformát, belesimítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Enyhén hűlni hagyjuk, kifordítjuk a formából, és várunk, amíg teljesen kihűl.
4. A csokoládé 1/3 részét lereszeljük, félretesszük. A maradék csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, megkenjük vele a kész tortát, és amint szilárdulni kezd a csokoládémáz, rászórjuk a reszeléket is.

Fotó: Vrábel Kriszta