Konyha

200 éves receptek: 4 régimódi szilveszteri fogás a dédi receptfüzetéből

Ha nem is volt mindig bőséges a terített asztal, az ünnepeknek régen is mindenki próbálta megadni a módját. Hagyományos receptek a múltból.

Borleves habgaluskával

Hozzávalók:
fél liter száraz fehérbor
1 citrom
1 rúd fahéj
szegfűszeg, szegfűbors
5 ek. kristálycukor
1,5 dl tejföl
2 tojás

A borhoz adjunk fél liter vizet, a cukrot és a fűszereket, forraljuk fel, majd főzzük forralva 10 percet. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük fel kemény habnak, a sárgáját keverjük el a tejföllel. Szűrjük át a levest, hogy a fűszerek kikerüljenek belőle, először szedjünk pár kanál forró levest a tejfölhöz, keverjük el, majd szép lassan csurgassuk bele a tejfölt. Forraljuk fel, és kanállal a felvert tojásfehérjéből szaggassunk habgaluskákat.

Panírozott töltött tojás

Hozzávalók:
4 főtt tojás
1, 5 dl tejföl
kis csokor petrezselyem
4 db szardella (vagy 1 evőkanál szardellapaszta)
só, bors
1 citrom
1 tojás
liszt
morzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez

A főtt tojásokat vágjuk ketté. Szedjük ki a sárgáját, törjük össze, keverjünk hozzá egy kanálnyi tejfölt, 2 db összevágott szardellát (vagy a paszta felét), a felaprított petrezselyem felét. Sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze alaposan a tölteléket. Töltsük vissza a tojásokba. Hagyományosan panírozzuk be a tojásokat, majd bő, forró olajban süssük világos aranyszínűre. A tejfölt keverjük el a maradék aprított szardellával és petrezselyemmel, Csepegtessünk hozzá kevés citromlevet. Ezzel a mártással kínáljuk a tojásokat.

Sült májas vagdalt

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús
30 dkg csirkemáj
2 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 csokor petrezselyem
1 tk. majoranna
1 tojás

A megmosott, lecsöpögtetett csirkemájat késsel aprítsuk egészen apróra (kaparjuk le), keverjük el a darált hússal, adjuk hozzá a tejben áztatott és kifacsart zsemléket, a lereszelt vöröshagymát, a fokhagymát, a felaprított petrezselymet, a majorannát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Helyezzük a vagdaltat őzgerincformába, 200 fokos sütőben süssük 45-50 percig. Ha kihűlt vékonyan szeleteljük.
Ecetes, hagymás krumplisalátával kínáljuk.

Tejfölös-mandulás rétes

Hozzávalók:
75 gr friss leveles tészta
15 dkg blansírozott mandula
5 dkg mazsola
1,5 dl tejföl
2 tojás sárgája
2 evőkanál kristálycukor
1 egész tojás
porcukor a rétes szórásához

A mazsolát áztassuk meleg vízbe, a sütőt melegítsük elő 180 fokon. A tejfölt keverjük el a tojássárgákkal és 1 evőkanál cukorral. Daráljuk durvára a mandulát. Tekerjük ki vagy nyújtsuk ki a leveles tésztát, kenjük meg a tejföllel, szórjuk rá a mandulát, a lecsöpögtetett mazsolát, 1 evőkanál cukrot. Tekerjük fel
a tésztát, majd kenjük meg az enyhén felvert tojással, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.

Fotó: pexels