Konyha

Unod már a lecsót? 2+2 extrán finom paradicsomos recept nyári vacsorákhoz lecsó helyett

Ha túl sok lett a paradicsom, és nem tudja, mit kezdjen vele, két extrán finom receptet is mutatunk. A forró leves vacsorára is tökéletes, a szószt pedig sültek mellé ajánljuk.
gazpacho recept

Csípős-édes szósz

Hozzávalók:

  • 1 kg friss paradicsom (vagy fél liter passzírozott paradicsomszósz)
  • 2 nagy marék mazsola
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 cm-es friss gyömbérdarabka
  • szárított erős paprika
  • kis csokor petrezselyem
  • olívaolaj, só, bors

A paradicsomok héját lehúzzuk, majd feldaraboljuk. Egy lábosban elkezdjük főzni, sűríteni a paradicsomot, hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt gyömbért, a mazsolát, a felaprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Sűrűre főzzük a szószt. Hozzáadjuk a paprikát és a petrezselymet. A szószt botmixerrel simára pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kitűnő mártogatós vagdalt húsokhoz, sült krumplihoz.

Sajtos bazsalikomos leves

Hozzávalók:

  • 4 szelet száraz fehér kenyér
  • 8 dl paradicsomlé
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, olaj
  • 12 dkg (egy zacskó) mozzarella
  1. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lekaparjuk, és a felét a hagymával együtt olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, ha túl sűrű, vízzel vagy húslével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, sok-sok bazsalikommal (hagyjunk a tálaláshoz is) és a megmaradt fokhagymával ízesítjük, 20 percen keresztül főzzük
  2. A kenyereket egy kevés olajon megpirítjuk, fokhagymával mindkét oldalukat enyhén megdörzsöljük.
  3. Tálalásnál minden tányérba teszünk egy-egy szelet kenyeret, a levest megszórjuk apróra vágott bazsalikommal, adunk hozzá mozzarellakockákat, majd rászedjük a forró levest.

Klasszikusok helyett

Lecsóban sült hekktörzs

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg friss vagy fagyasztott hekktörzs
  • 10 dkg szalonna
  • 80 dkg burgonya
  • 50 dkg lecsópaprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  1. A hekktörzset, ha fagyasztott, kiengedjük, megmossuk, teljesen szárazra töröljük, és kívül-belül megsózzuk.
  2. A szalonnát apróra kockázzuk, és egy lábosban zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, dinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát.
  3. A fűszert egy perc alatt átfuttatjuk a zsiradékon, majd rászórjuk a meghámozott és felkarikázott burgonyát, a karikára vágott paprikát, a feldarabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
  4.  egsózzuk, és olykor megkeverve, lefedve 20 percig főzzük a burgonyás lecsót. Ha elkészült, átszedjük egy tűzálló tálba, belehelyezzük a hekktörzset, és 220 Celsius-fokra melegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a halat.

Ez is érdekelhet

Lecsókrém

Hozzávalók:

  • 80 dkg kápiapaprika
  • 20 dkg lecsópaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy paradicsom a héja nélkül
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél dl száraz fehérbor
  •  pár csepp balzsamecet
  • olívaolaj, só, bors
  1.  A kétféle paprika csumáját kiszedjük, majd 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük őket. Ha teljesen kihűltek, óvatosan leszedjük a héjukat.
  2. A felaprított vöröshagymát olívaolajon, kis lángon megdinszteljük, és amikor már üveges, ráöntjük a bort. 5 percig forraljuk, majd beletesszük a megpucolt paprikákat, a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
  3. Forralva krémesre főzzük, majd leturmixoljuk a lecsót. Ízlés szerint sóval, borssal, olívaolajjal, kevés balzsamecettel ízesítjük.

Fotó: archív, Vrábel Kriszta

Címkék: