Ahhoz, hogy a fogyókúra utáni lapos has valósággá váljon, egyes termékeket ki kell zárni az étrendből, másokat pedig hozzá kell adni. Például a fűszereket.
A kurkuma előnyei
- A kurkuma gyökér kurkumát tartalmaz. Az anyag nemcsak különleges színt ad a jövő fűszerének, hanem erőteljes hatású gyulladáscsökkentő szer.
- A kurkuma csökkenti a gyulladást a gyomor- és bélrendszerben, javítja az anyagcserét, és segít szabályozni a vércukorszintet.
- Mindezek a dolgok segítenek kordában tartani a súlyodat.
A fahéj előnyei
- Egy másik, a természetben előforduló gyulladáscsökkentő szer.
- Segít szabályozni a vércukorszintet, ami csökkenti az édesség utáni sóvárgást.
Az erőspaprika előnyei
- A Cayenne-bors kapszaicint tartalmaz, amelyet szintén gyulladáscsökkentőnek tartanak.
- Az anyagcsere javításával a bors segít a túlsúly leküzdésében.
Ezeket a fűszereket nem lesz nehéz beilleszteni a napi étrendbe. Erősítik a bélrendszer egészségét, és segítenek megszabadulni a felesleges kilóktól.
Indiai fűszerdiéta
„Indiában az emberek tudják, testünk akkor egészséges, ha rendben van az emésztésünk. A tévhittel ellentétben az erős aromájú fűszerek nem irritálják az egészséges bélnyálkahártyát, sőt, inkább természetes gyógyírként serkentik az emésztési folyamatokat. Ha fogyni szeretnénk, először érdemes egyensúlyba hoznunk az emésztést, hogy megfelelően dolgozza fel testünk az ételt, a benne lévő tápanyagok jól hasznosuljanak”– magyarázza dr. Indu Arora, az ősi indiai természetgyógyászat szakértője.
Reggel melegít, este hűt
Dr. Indu Arora orvosnő szerint reggelente érdemes fűtő hatású fűszereket tennünk az ételekbe és italokba, hogy segítsük lángra lobbantani az emésztés tüzét. Este a cél a test megnyugtatása, ezt hűtő hatású fűszerekkel (nem feltétlenül hideg ételekkel!) érhetjük el.
Reggelre
✴ Szegfűszeg: Megtisztítja az emésztőrendszer felső részét, a nyelőcsövet és a torkot. Gombaölő, szélhajtó, akkor is bevethetjük, ha rendszeresen fáj a hasunk a nehéz ételek után.
✴ Fekete bors: Felpörgeti az anyagcserét.
✴ Fekete kardamom: Étvágygerjesztő, így jót tesz reggeli előtt, ha korán még nem kívánunk enni.
✴ Fahéj: Felébreszti az egészséges étvágyat, felkészíti az emésztőrendszert az aktív működésre, segít a nehéz, zsíros ételek feldolgozásában. Természetes kalóriamentes édesítőszerként is használhatjuk.
✴ Gyömbér: Fokozza a gyomorban lévő emésztőnedvek termelését, gátolja a puffadást.
Estére
✴ Zöld kardamom: Frissíti a leheletet és megnyugtat.
✴ Édeskömény: Savlekötő hatású, ha ég a gyomrunk, rágcsáljunk el magában egy fél teáskanálnyit, vagy főzzünk belőle néhány kardamommaggal teát! Kiválóan szabályozza a vércukorszintet is, a diabéteszesek evés után egyenek meg néhány szemet.
✴ Mustármag: Gyógyír epe- és májbántalmakra, emésztési panaszokra, anyagcsere-problémákra.
✴ Koriander (friss vagy mag): Szélhajtó, emésztésjavító növény, a legjobb, ha frissen csokorban vagy cserépben vesszük.
✴ Menta: Megnyugtatja a gyomrot, használhatjuk hasfájásra is.
✴ Kurkuma: Jót tesz, ha fáradtnak, nehéznek érezzük magunkat evés után, antivirális, antibiotikus és gyulladáscsökkentő.
Fotó: gettyimages