Egészség

Kerüld a kockázatot: ez a 6 élelmiszer csökkenti a szívinfarktus kockázatát 60 év felett

A modern kardiológia jelentős győzelmet aratott a szívinfarktus felett – ezt mutatják az Egyesült Államok új adatai. Az akut koszorúér-betegség okozta halálozás 50 év alatt 90 százalékkal csökkent.
sztetoszkóp és szív

A megelőzés és az utókezelés jelentősen fejlődött

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a szívritmuszavarok és a szívelégtelenség.

„Bár a szívbetegségek több mint egy évszázada a vezető haláloknak számítanak az USA-ban, az életkor szerint korrigált halálozási arány az elmúlt 50 évben jelentősen (66 százalékkal) csökkent, a szívinfarktus okozta halálozás pedig közel 90 százalékkal esett vissza” – írta az AHA egy tanulmány kapcsán, amelyet saját szakmai folyóiratában publikáltak.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szakértői 1970 és 2022 között elemezték a szív- és érrendszeri halálozást a 25 év feletti lakosság körében.

„Ebben az 52 éves időszakban a szívbetegségek az összes haláleset közel egyharmadáért (31%) felelősek voltak. A szívbetegségek okozta halálozás aránya azonban jelentősen visszaesett: 1970-ben az összes haláleset 41 százalékát, míg 2022-ben már csak 24 százalékát okozta szívbetegség” – állapította meg az AHA, amely az Európai Kardiológiai Társasággal és az Amerikai Kardiológiai Akadémiával együtt a világ három legjelentősebb szakmai szervezete közé tartozik.

sztetoszkóp és szív
Szakértők 1970 és 2022 között vizsgálták a 25 év feletti felnőttek szív- és érrendszeri halálozási arányát

Ez is érdekelhet

A kardiológia fejlődése áttörést hozott

Különösen az akut szívinfarktus terén történt alapvető változás. A betegség gyors felismerése, a betegek azonnali szállítása kardiológiai osztályra, a koszorúérben kialakult vérrög gyógyszeres oldása (trombolízis), valamint a modern katéteres beavatkozások beültethető érhálókkal fordulatot hoztak.

Ehhez hozzájárultak a megelőzés és az utókezelés jelentős fejlődései is, például a vérrögképződés megelőzésére szolgáló gyógyszerek, a szívritmus szabályozása, a koleszterinszint drasztikus csökkentése és a szívizom infarktus utáni átalakulását gátló terápiák.

„1970-ben a szívbetegségek okozta halálesetek több mint feléért (54%) a szívinfarktus volt a felelős. Ez az életkor szerint korrigált halálozási arány 2022-re 89 százalékkal csökkent: a szívbetegségek okozta halálozások kevesebb mint egyharmadát (29%) okozta szívinfarktus” – állapították meg a szakértők.

Változó betegségspektrum

A betegségspektrum azonban eltolódott. „Ezzel szemben ugyanezen időszak alatt a többi szívbetegség (beleértve a szívelégtelenséget, a magas vérnyomás okozta betegségeket és a szívritmuszavarokat) okozta, életkor szerint korrigált halálozás 81 százalékkal nőtt.”

Míg 1970-ben ezek a betegségek a szívbetegségek okozta halálozások 9 százalékát adták, 2022-re ez az arány már 47 százalékra emelkedett.

„Az elmúlt 50 év fejlődése hihetetlen sikereket hozott a szívinfarktus és más iszkémiás szívbetegségek kezelésében. Ugyanakkor a szívelégtelenség és a szívritmuszavar okozta halálesetek jelentős növekedése új kihívás elé állítja az orvosi közösséget” – mondta Sara King, a CDC-tanulmány első szerzője.

A szívritmuszavarok okozta halálozás aránya nőtt a legnagyobb mértékben: az életkor szerint korrigált halálozási arány 450 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére a szívritmuszavarok 2022-ben még mindig csak a szívbetegségek okozta halálesetek körülbelül négy százalékáért felelősek.

Csökkentsd a szívritmus kockázatát ezekkel az élelmiszerekkel

Bizonyos élelmiszerek olyan fontos fehérjéket és zsírokat tartalmaznak, amelyek rendszeres fogyasztásával nagyobb sikerrel előzhetjük meg a szívbetegség kialakulását.

Szezonális zöldségek és gyümölcsök

Tökéletes vitamin- és ásványianyag-források, és segíthetnek visszaszorítani a magasabb kalóriatartalmú, egészségtelen ételek fogyasztását. Különösen jót teszel magaddal, ha minél több áfonyát, cseresznyét, epret, almát, édesburgonyát, sötét leveles zöldeket teszel a tányérodra. A friss termékeken kívül választhatsz fagyasztott gyümölcsöket, alacsony nátriumtartalmú zöldségkonzerveket.

Sovány hús, baromfi és hal

Az alacsony zsírtartalmú ételek a legjobb fehérjeforrások közé tartoznak. Mondj igent a bőr nélküli csirkemellre a rántott comb helyett és a sovány tejre a teljes helyett. Bizonyos halfajták omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a vérzsírok, az úgynevezett trigliceridek szintjét.

A legtöbb omega-3 zsírsav a hidegvízi halakban található, mint például a lazac, a makréla és a hering. Egyéb, szintén jó források a lenmag, a dió, a szójabab és a repceolaj. A hüvelyesek – a bab, a borsó és a lencse – szintén alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások, és kiválóan helyettesítik a húst. A növényi fehérje fogyasztása csökkenti a bevitt zsír és koleszterin mennyiségét, illetve növeli a rostbevitelt.

Teljes kiőrlésű gabonák

Remek rostforrások és más olyan fontos tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak a szív egészségében és a vérnyomás szabályozásában. Együnk a hagyományos tésztafélék helyett quinoát, árpát, barna rizst, hajdinát, zabpelyhet és teljes kiőrlésű termékeket.

Olívaolaj

A préselt olívabogyókból előállított, antioxidánsokban gazdag olaj megvédheti az ereket és szívet. Amennyiben állati zsír vagy vaj helyett ezt használod, a koleszterinszintedet is féken tarthatod. Teheted teljes kiőrlésű kenyérre, salátára, főtt zöldségekre, avokádóra. Lehetőleg a hidegen sajtolt változatot vedd le a polcról.

Zöld tea

Fogyaszd reggelente vagy ebéd után, ha szeretnéd a szívbetegség és a stroke kockázatát minimalizálni. A kutatások azt bizonyítják, hogy a benne lévő katekinnek nevezett szerves vegyületek csökkenthetik a koleszterint a vérben.

Kevesebb só

A sok hozzáadott nátriumot tartalmazó étel fogyasztása magas vérnyomáshoz vezethet. Ez az ásványi anyag természetesen megtalálható bizonyos ételekben, például a zellerben vagy a tejben. Azonban az élelmiszergyártók gyakran adják ízfokozásképpen a feldolgozott árukhoz, kenyérhez és leveshez.

Lehet, hogy nem is gondolnád, de ezek is sok nátriumot tartalmazhatnak: konzervlevesek és készételek, paradicsomlé, ketchup, majonéz, szójaszósz. A só és a nátrium korlátozása kulcsfontosságú része az egészséges táplálkozásnak. Ha otthon főzöl, inkább használj gyógy- és fűszernövényeket, sómentes fűszerkeveréket.

Forrás: nachtrichten
Fotó: archív