Címlapsztori Sztárok

Ezért vonult vissza a munkautaktól Szujó Zoltán: „Nem akarom magam szentként beállítani”

Ő a hazai sztárvilág egyik legcivilebb embere. A Sztárbox műsorvezetője a mai napig sportriporternek vallja magát, és évtizedek óta harmonikus kapcsolatban él a feleségével.

Nem ez az első kalandja Szujó Zoltánnak a Sztárbox című műsorral. Már csaknem húsz éve, hogy az első széria idején az akkori RTL Klubnak dolgozott, és ott volt az élő adásokon, ahol bizonyos pillanatok beégtek a tévénézők retinájába. Például arra is jól emlékszem, micsoda érzelemvihar vonult át Détár Enikő arcán, amikor Ganxsta Zoli egy jól irányzott horoggal kiütötte Rékasi Károlyt.

Kisebbik lánya, Zsófi a nyomdokaiba lépne

„Nagyon tisztelem a műsor résztvevőit a bátorságukért. Bennem nem lenne ennyi kurázsi, hogy beszálljak a ringbe, még úgy sem, hogy sportriporterként végigkövettem Erdei Zsolt hihetetlen pályáját, rendszeresen forgattam az edzésein, tehát tudok a bokszról egyet s mást – mondja Zoltán. – Örülök, hogy én lehetek a műsor házigazdája, nekem ez egyfajta hazatérés, hiszen sok évvel ezelőtt hosszan voltam az RTL Klub munkatársa, és jó most visszatérni a régi kollégák közé az RTL-re.”

A Sztárbox női versenyzőivel

Zoli szó szerint a ranglétra aljáról érkezett. Gyomaendrődön gyerekeskedett, és Békéscsabán, a helyi rádiónál kezdte riporteri pályafutását egy este nyolctól éjfélig tartó, nem túl népszerű műsorban. „Szerintem hallgatott három éjjeliőr, egy kamionsofőr meg egy portás néni, de így legalább nem ment rá a pályám arra, hogy hülyeségeket beszéltem – nevet. – Ebben a szakmában, pláne az elején, mindenki elkövet hibákat, és ez így van rendjén. A kisebbik lányom, Zsófi újabban pedzegeti, hogy szívesen a nyomdokaimba lépne. Sokáig mereven ellenálltam, mert a mi szakmánknak megvannak a sajátos nehézségei, de aztán beláttam, hogy csinálja csak, ha szeretné. Egy biztos: ebben az ügyben nem fogok elé vörös szőnyeget gurítani, mert igenis jót tesz, ha ő is végigjárja a ranglétrát. A nagyobbik lányom, Dóri egyetemista, ő inkább alkotó típus” – mesél lelkesen Zoltán a lányairól, akik már évekkel ezelőtt eldöntötték, hogy fotókon nem szeretnének a médiában szerepelni.

Ünnepet csináltak a hétköznapokból

Zoltán és felesége, Adrienn a kezdet kezdetén megbeszélte, amennyire csak lehet, az átlagos emberek életét élik. „Én civilben egy unalmas csávó vagyok, füvet nyírok, kutyát sétáltatok, és évtizedek óta ugyanazzal a nővel élek – mondja. – Az életem viszonylag kevés alkalmat teremt a címlapokra, de ezt nem bánom, sőt nagyon élvezem. Persze a személyiségemnek van egy extro­vertáltabb oldala, amit kiélek a képernyőn, de a magánéletben a nyilvánosság már nem hiányzik. A feleségem inkább introvertált típus, nagyon jól kiegészítjük egymást. A kapcsolatunk kezdetén kötöttünk egy megállapodást: mivel látta, hogy a munkám mennyire fontos nekem, felajánlotta, hogy boldogan lesz a biztos hátországom, neveli a lányainkat, amikor a tévézés távolra szólít, én pedig megteremtem a megélhetésünk alapjait.”

Felesége, Adrienn 23 éve a társa

Amikor Zoli a Forma–1 tudósítójaként bejárta a világot, rengeteg időt töltött távol a szeretteitől, de miután hazatért külföldről, ünnepet csináltak a hétköznapokból is. „Gyakran előfordult, hogy nálunk szerdára vagy csütörtökre esett a hétvége, de a lényeg, hogy meg tudtuk teremteni a családi együttléteket – meséli. – Mindig nagyon szerettünk kirándulni, természetet járni, utazni, és megvoltak, megvannak a magunk kis szertartásai. Persze nem akarom magam szentként beállítani. Volt, hogy eluralta az életemet a munka, és ez feszültséget okozott otthon. Éppen ezért mondtam azt 11 év után, hogy a család fontosabb, és leálltam a munkautakkal.”

Plüsskabalák voltak a bőröndben

A Sztárbox mellett jó ideje civil munkát végez. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökeként tevékenykedik, ami sok idejét leköti, és teljes egészében társadalmi munka, de nagyon élvezi, hogy itt kamatoztathatja azt a rengeteg tudást és élményt, amit a szakmai útjai során felhalmozott.

Erdei Zsolttal nagyon jó barátságban vannak

„Mióta megszülettek a gyerekeink, úgy neveljük őket, hogy fontos az elfogadás, a nyitottság, mert a sokszínűség az egyik legértékesebb dolog a világban – mondja Zoli. – Ezt a szemléletmódot idejekorán elkezdtem azzal, hogy minden utamról az adott országra jellemző plüsskabalát hoztam nekik haza. Igaz, Dóri lányom az ausztrál plüssvombattól éveken át rettegett, és a plüss kacsacsőrű emlős sem aratott nála osztatlan sikert. Aztán beszélgettünk róluk. Meséltem a viselkedésükről, hogy milyen aranyosak. Ahogy telt az idő, megszokta, majd megszerette őket. Így van ez nagyban is a világ különböző kultúrái kapcsán. Ezt próbáltam a kabalafigurákkal – és remélem, sikeresen – a lányaimnak megtanítani.”

Drukkol az influencer fiúknak, van remény!

A sportriporter lelkesen mesél a Sztárbox résztvevőinek felkészüléséről. Akit lehet – többek között Schobert Norbikát –, nyomon is követ a közösségi oldalakon. „Amikor figyelem ezeket a fiatal srácokat, arra gondolok, igenis van remény. Norbi is élhetne a szülei árnyékában, mégsem teszi, helyette felépítette a saját online közösségimédia-világát, és fantasztikus sikereket ér el vele. Alázatos, szorgalmas, jó példát mutat másoknak. Neki és az összes versenytársának nagyon drukkolok.”

fotó: Schumy Csaba, Trenka Attila, Dfp, Szujó Zoltán instagram oldala

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete