Egészség

Vércsoport-diéta: fogyaszt és energiával tölt fel az éhezés nélküli fogyókúra

Vércsoportunk sokkal több mindent befolyásol az életünkben, mint gondolnánk. Nem csak a diétánk hatékonyabb, ha ez alapján választunk, de még a sport is!

Üresek a raktárak

Ha a szervezetünk vitaminraktárai kiürültek, kapkodjuk a vitaminokat – hogy egy kis pluszenergiához jussunk. Hiszen amikor reggel tükörbe nézünk, csak egy szürke arc néz vissza ránk. Bár ezek tipikusan a tavaszi fáradtság tünetei, mi magunk tehetünk azért, hogy mihamarabb régi formánkat hozzuk.

Mozdulni kéne, de hogyan?

Elengedhetetlen, hogy kicsit megrázzuk magunkat, hiszen testünk alapos átmozgatása nélkül nincs megújulás. A kezdet nehéz ugyan, de az első intenzív sporttal töltött órák után észrevesszük, hogy az izomlázzal együtt valami furcsa könnyedség járja át nemcsak a végtagjainkat, de zsigereinket és az agyunkat is.

A hirtelen változás ugyanakkor megterhelő is lehet, épp ezért nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk. Dr. Peter J. D‘Adamo amerikai orvos – a vércsoportdiéta megalkotója – szerint legjobb, ha rendszeres sporttevékenységünket is a vércsoportunkhoz igazítjuk. Jóllehet vércsoportunk nem határoz meg irányítottan biokémiai folyamatokat, szervezetünk mégis – vérünk alaptípusától függően – másképpen reagál bizonyos külső tényezőkre, így a terhelésre is. Ezzel magyarázható, hogy míg egyes gyakorlattípusok kimondottan a „B”-s, míg mások a „0”-s vércsoportúak szervezetére fejtenek ki igazán kedvező hatást.

Tippek:

Akkor választottunk jól sportot, ha annak mozgásrendszere

✔ néhány hét alatt érezhetően feszesíti az izmainkat

✔ beindítja a zsírégetést

✔ egyensúlyban tartja a vércukrot

✔ csökkenti az étvágyat

✔ megemeli a szervezet energiaszintjét

✔ tisztítja az elmét

✔ csökkenti a vérkoleszterinszintet

Most önzőnek kell lenni!

A siker akkor érkezik gyorsan, ha szigorúan felállított rend szerint kezdünk újra sportolni, és elhatározásainkhoz makacsul ragaszkodunk. Muszáj kicsit önzőnek lennünk, ezúttal a magunk javára spóroljunk a többi családtag idejéből, és ne fordítva! Gondoljunk arra, hogy az elszánás és az elérendő eredmény valójában egy ajándék saját magunknak, hiszen teherbírásunk növekszik, üdébbek és mosolygósabbak leszünk.

Fontos! Bármelyik vércsoporthoz is tartozunk, mindig melegítsünk be, mielőtt nekiállunk a gyakorlatoknak. Körözzünk kéz- és lábfejünkkel, de a mélylégzést is iktassuk be néhány perc erejéig. Fontos hogy két különböző gyakorlat között rázzuk ki végtagjainkat, hiszen így elkerülhetjük a rándulásos, húzódásos
baleseteket.

0-s vércsoport

Bátran válasszon a dinamikus sportok közül. A 0-sok vére jellemzően lassú folyású, talán emiatt is szinte belső késztetésük a komótosság. Hajlamosak belelustulni az otthoni kényelembe, nem árt, ha onnan tudatosan és rendszeresen kizökkentik magukat. A 0-sok hajlamosak a lógásra, közülük csak az lesz képes gyors megújulásra, aki hétről hétre jobban terheli magát, heti 5X1 óra a cél.

  • Ajánlott sport: futás, zumba, úszás, biciklizés
  • Diétás ételei: tengeri halak, kelkáposzta, spenót, brokkoli

A vércsoport

Csupa ideg alkat, így feltétlenül olyan mozgásforma való neki, ami terheli a test izmait, ugyanakkor lecsitítja a háborgó elmét. Fontos ugyanakkor, hogy nem szabad túlzásba vinnie az edzést, mert előfordulhat, hogy túlpörgeti magát. Legjobb, ha az aktív testmozgásra egy-egy alkalommal nem fordít 45 percnél több időt, utána 15 percig viszont nyújtó és relaxációs gyakorlatokat végez. Sokat segít a kibontakozásban, ha az A vércsoportúak hetente legalább egyszer beiktatnak egy thai-chi vagy egy hatha-jógát is. Jó, ha ezek az alkalmak
a hétvégére esnek.

  • Ajánlott sport: futás, Pilates, aerobik, esetleg kis súlyzós alakformálás
  • Diétás ételei: olíva olaj, lenolaj, szójaételek, zöldségek, ananász

B vércsoport

Szervezetük csak lassan képes átállni, ezért a pozitív változásra utaló jelek esetükben csak később jelentkeznek. Sajnos hajlamosak feladni a küzdelmet, ezért jó, ha az immunerősítéshez csoportos mozgásformát választanak, ahol az edzőtől folyamatosan megerősítést kaphatnak. Akkor mondható, hogy sikeresen működik a B vércsoportú tavaszi felújító programja, ha a sporttevékenység szenvedésből élvezetes időtöltéssé válik.

  • Ajánlott sport: futás, túrázás, step aerobik, vagy a kényelmes úszás
  • Diétás ételei: zöldségek, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tej-termékek

AB vércsoport

Kivételes jól hasznosítják a szervezet kinetikus energiáit. Különös, de testük leginkább a higgadtnak tűnő mozgásformákkal tud gyorsan tavaszi üzemmódba kapcsolni, feltöltődni. A keleti kultúra mozgásvilága kimondottan nekik való, hiszen olyan gyakorlatokat használ, amelyek többszörös áttételeken keresztül a test összes idegvégződését képesek stimulálni.

  • Ajánlott sport: Body Art, gerinctorna, chi kung, steching
  • Diétás ételei: tofu, tengeri halak, tejtermékek, zöld levelű zöldségek, ananász

Fotó: shuttestock