Pontos fogyókúra
Az ünnepi készülődés még nehezebb időszak a diétázók számára, hiszen a nagy rohanásban és kapkodásban nem tudunk odafigyelni arra, hogy mikor és mit eszünk. Éppen ezért nagy segítséget jelenthet, ha követünk néhány egyszerű szabályt. Ha sikerül betartanunk, akkor 9 nap alatt akár 3 kilót is fogyhatunk!
● Olykor nem árt egy kis számolgatás, és nem baj, ha egy megadott pontrendszert követünk. Az ételek mellett megadott pontokat a bennük lévő fehérje, szénhidrát, zsír és rost alapján számolták ki.
● Merítsünk ihletet a menüben megadott fogások közül, és arra ügyeljünk, hogy egy nap összesen maximum 26 pontnyit ehetünk.
● A napi pontértékeken túl figyeljünk arra, hogy egy héten összesen 49 pontot érhetünk el. Így próbáljuk megtervezni előre a különböző reggeli-ebéd-vacsora felosztást.
● A három főétkezés mellett nasiként ehetünk zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot, de ezek mind 3 pontot érnek.
● Igyunk naponta legalább 2 liter folyadékot, ami lehet szénsavmentes víz és cukor nélküli tea. A kávét és az alkoholt lehetőleg kerüljük a diéta alatt.
Számlálós menü
Reggeli:
- Müzli friss gyümölccsel (4 pont) – 30 gramm müzlit öntsünk fel 150 mililiter tejjel és karikázzunk rá banánt.
- Croissant és kávé (6 pont) – 1 darab croissant kenjünk meg egy kevés lekvárral, és igyunk mellé kapucsínót, amit 150 mililiter tejből készítünk.
- Lágy tojás pirítóssal (4 pont) – 1 közepes tojást főzzünk forrásban lévő vízben 3 percig, és együnk mellé 1 szelet teljes kiőr-lésű kenyérből készült pirítóst.
- Zabkása aszalt gyümölccsel (6 pont) – 30 gramm apró szemű zabot főzzünk puhára
170 mililiter tejben, és szórjuk meg 15 gramm mazsolával. - Joghurt gyümölccsel (3 pont) – 1 pohár natúr joghurtot keverjünk el kockára vágott körtével vagy almával, esetleg aszalt gyümölccsel. Adjunk hozzá 1 evőkanál mézet.
- Zabpalacsinta mogyoróvajjal (6 pont) – 2 zabpalacsintát kenjünk meg vékonyan alacsony kalóriatartalmú mogyoróvajjal.
Ebéd:
- Minestrone leves (5 pont) – Kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd fedő alatt puhára pároljuk a kockára vágott répát, zellert, káposztát, vajbabot. Beleöntjük a paradicsomsürítményt, vízzel hígítjuk, fűszerezzük. A főzés végén cukkinit és tésztát adunk hozzá. Utána együnk meg 1 almát.
- Tonhalpástétom (7 pont) – 50 gramm tonhalat elkeverünk 2 evőkanál natúr joghurttal, hozzáadunk egy kevés citromlevet, és őrölt fekete borssal ízesítjük. 3 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal és csíkokra vágott uborkával tálaljuk.
- Sajtos-sonkás melegszendvics (6 pont) – 2 szelet barna kenyér közé tegyünk 30 gramm pulykasonkát, 40 gramm cheddar sajtot, és tegyük sütőbe, amíg megolvad a sajt. Zöldsalátával tálaljuk.
- Mozzarellás-avokádós saláta (6 pont) – Egy tál salátalevélre halmozzunk koktélparadicsomot, 40 gramm light mozzarellát és egy fél avokádót felkockázva. Öntözzük meg egy kevés balzsamecettel. Desszertként jöhet 1 pohár gyümölcsjoghurt.
- Gombás omlett (6 pont) – 2 felvert tojást keverjünk el hagymával, gombával, spenótlevéllel és 30 gramm lereszelt cheddar sajttal, és süssük meg. Utána együnk meg egy banánt.
- Töltött krumpli (7 pont) – 200 gramm krumplit töltsünk meg darált hús, sajt, hagyma keverékével, és süssük meg. Salátával tálaljuk.
Vacsora:
- Tőkehal sült krumplival (10 pont) – 200 gramm krumplit vágjunk leheletvékony szeletekre, és süssük chips állagúra. 1 közepes tőkehalszelettel tálaljuk.
- Fűszeres burgonya csirkével (10 pont) – 200 gramm krumplit vágjunk hasábokra, öntözzük meg olívaolaj, pirospaprika, bors és só keverékével, majd egy tepsiben süssük meg kockára vágott csirkemellel együtt.
- Francia lecsó tésztával (9 pont) – Pároljunk vöröshagymát, paprikát, cukkinit, adjunk hozzá felkockázott paradicsomot, majd adjunk hozzá 60 gramm teljes kiőrlésű, megfőtt tésztát.
- Húspogácsa zöldséggel (10 pont) – Süssünk 2 bármilyen húsból készült pogácsát, és tálaljuk párolt zöldségekkel. Öntetként keverjünk el 1 pohár natúr joghurtot egy kevés citromlével és mustárral.
- Sajtos-zöldséges kuszkusz-saláta (6 pont) – 1 csésze kuszkuszhoz adjunk 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, öntsük fel forró vízzel, majd hagyjuk állni öt percig. Keverjük el apróra vágott lila hagymával, kaliforniai paprikával, cukkinivel, petrezselyemmel, mentával. Adjunk hozzá reszelt sajtot és félbevágott koktélparadicsomot.
Fotó: fotolia