Ezotéria

Zsidókat mentett Irena Sendler, a varsói angyal: nemsokára ismét testet ölthet az asztrológia szerint

Vannak, akik katasztrófák, háborúk vagy személyes tragédiák idején csendben, hírverés nélkül segítenek a rászorulóknak. Ilyen volt a II. világháború hőse, Irena Sendler is, akit a varsói angyal néven emlegetnek.

Irena Sendler Irena Krzyzanowska néven a lengyelországi Otwockban született 1910. február 15-én. Családja katolikus volt, de orvos apjának a legtöbb betege a szegény zsidók közül került ki. Sokan azt mondják, ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy Irena Sendler a vészkorszakban az élete kockáztatása árán mentette meg a zsidó gyerekeket, és a  kínzások ellenére is hallgatott: ezt az örökséget hozta otthonról. Mindössze hétéves volt, amikor imádott apját elvitte a tífusz. Az ő emlékére választotta az egészségügyi pályát, ápoló lett.

Gyerekeket mentett

Amikor a németek megszállták Lengyelországot, Irena a szociális munkások vezetőjeként a varsói járványügyi központban dolgozott. Ő felelt többek között azért, hogy a város szegény lakossága élelmet és más segélyeket kapjon. Az üldözött zsidók számára keresztény neveket talált ki, és igyekezett hamis hivatalos iratokhoz is hozzájutni, hogy mentse őket.

Irena 30 éves volt, amikor felépült a varsói gettó. 16 háztömbnyi területen állt, magas fallal vették körül, és 440 ezer embernek adott otthont. Ekkor jött el Irena igazi ideje, az emberi testbe bújt angyal nekiláthatott életküldetése teljesítésének. Munkája miatt bejárása volt a gettóba. A zsidó gyerekeket táskában, koporsóban, szerszámosládában, a kabátja alá vagy bőröndbe rejtve csempészte át a fal túloldalára. Lengyel családoknál, árvaházakban vagy kolostorokban helyezte el őket. Mivel jó minisztériumi kapcsolatokkal rendelkezett, nem okozott neki nehézséget, hogy hamis papírokról is gondoskodjon számukra.

Ismét testet ölthet

Az asztrológusok képesek kiszámítani, hogy a lélek a halála után mikor érkezhet újra a Földre. Irena esetében úgy vélik, hogy minden valószínűség szerint 2038-ban születik majd le újra. Korábbi jócselekedetei miatt ajándék karmával érkezhet, sok mindent tálcán kínál majd neki a sors. A jelek szerint valószínűleg akkor is ismert lesz, és másokon segíthet.

A doboz titka

Irena a Zegotán – a fiatal zsidók támogatására alapított tanácson – belül létrehozott egy gyerekrészleget, amelynek az volt a feladata, hogy a megszállóktól megmentse a kicsiket. A gettóban, ahol a foglyokat elszigetelték, mielőtt a treblinkai haláltáborba deportálták őket, járvány, éhínség ütötte fel a fejét, és rengeteg ember vesztette életét. Irenát, aki a gyerekek mellett a betegeken is igyekezett segíteni – angyali tevékenységének harmadik évében letartóztatta a Gestapo. Válogatott kínzásoknak vetették alá, majd golyó általi halálra ítélték. Kínzói Irena segítőinek, illetve azoknak a gyerekeknek a nevére voltak kíváncsiak, akiket megmentett. Ő egyetlen szót sem szólt, pedig pontos listát vezetett arról, hogy melyik gyereket melyik család fogadta be. Ezt a listát egy dobozba rejtette, és elásta egy almafa alá, amelynek a helyéről mélyen hallgatott.
Hogy mégis hogyan menekült meg a Jolanta fedőnéven tevékenykedő Irena? A Zegota megvesztegette a németeket, és egy SS-katona, aki az utolsó útjára kísérte, végül szabadon engedte őt. Ekkor személyazonosságot cserélt, és 1945-ig, a háború végéig álnéven élt.

Érdekes, hogy amíg a szudétanémet gyáros, Oskar Schindler világhírűvé vált azzal, hogy lőszer- és edénygyáraiban lengyel zsidó munkásokat dolgoztatott, és így 1200 ember köszönhette neki az életét, addig Irenát, ezt a bátor, csodálatos nőt szinte senki sem ismerte. Pedig rengeteg energiával és erővel, életveszélyes körülmények között 2500 zsidó csecsemőt és gyermeket mentett meg a csaknem biztos végzettől.

Kitüntették a hőstetteiért

A varsói angyalról évtizedeken keresztül hallgattak, de 1965-ben, Izraelben, a holokausztra való emlékezés során megkapta a Világ Igaza címet. A legmagasabb lengyel kitüntetést, a Fehér Sast is elnyerte a bátorságáért. 2007-ben a varsói szenátus tiszteletbeli tagjává választották, és ugyanebben az esztendőben béke-Nobel-díjra jelölték. Irena angyal 2008 májusában tért vissza az angyalok valódi birodalmába, az égbe.

Újraszületett háborús hősök

Az asztrológusok és médiumok szerint éppen mostanában kezdődött meg azoknak a lelkeknek az újra leszületése, akik a II. világháború poklában veszítették életüket. Jó példa erre annak a magyar kisfiúnak a története, aki ötéves korában álmában oroszul beszélt. Hétévesen katonaindulókat énekelt úgy, hogy ezt senkitől sem hallotta. A szüleit addig nyúzta, amíg elmentek a military, azaz katonasággal kapcsolatos tárgyakat, ruhákat árusító üzletbe. A gyermek rohamsisakot kért, és csak akkor vált meg tőle, amikor iskolába kellett mennie. Katonai iskolában folytatta a tanulmányait, és eltökélt szándéka, hogy felnőttként a katonai pályát válassza.

Az ezotériához értők úgy vélik, hogy a gyermek azon kevesek közé tartozik, akiknél a korábbi élet emlékei nem törlődtek ki teljes mértékben. Ott kívánja folytatni a mostani életét, ahol a régit abbahagyta. Úgy tartják, hogy a lélek választja meg a szülőket, akikhez leszületik, mert az ő segítségükkel tudja megvalósítani a sorsfeladatát. Történetünk szereplője is a fegyveres testületekben dolgozó apát és anyát választott, hogy a támogatásukkal be tudja teljesíteni a  karmáját. A szülők könnyen el tudták fogadni a gyermekük „katonamániáját”, nem utasították el a kérését, uniformist is vásároltak neki. Abban is támogatják, hogy katonai pályára lépjen, és ott sikereket érjen el.

Szöveg: Izing Klára

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete