Ezotéria

Asztrológia alapok: pontosan mi es hogyan olvasható ki a horoszkópunkból

Sokan azt gondolják, a horoszkóp szentírás. Hogy a különleges kerek ábrából a hozzáértők mindent leolvashatnak a párunk hűtlenségétől egészen addig, hogy a gyermekünk a saját neméhez fog vonzódni. De mi az igazság?

Asztrológus szakértőink egybehangzóan állították; senki nem mondhatja meg előre, hogy egy bűnözői hajlammal született gyerek valóban a börtönben végzi, vagy hogy a jövő hónapban a fejünkre esik egy tégla. A horoszkóp ugyanis csak lehetőségeket jelez, de hogy azzal mi magunk hogyan élünk, már rajtunk múlik.

Nem mondhatja meg a halál időpontját

Faragó Melinda évtizedek óta készít horoszkópokat, és ő maga is mindig felháborodik, ha olyan előrejelzést olvas, ami kész tényként kezeli a történéseket. Azt mondja, ez nemcsak meggondolatlanság, de nagyfokú felelőtlenség is.

„Ha valaki eljön hozzánk, általában az életének nehezebb időszakát éli – mondja az asztrológus. – Én ezért is ragaszkodom mindig a személyes találkozóhoz; ugyanis így könnyebb leszűrni, hogy mit mondhatok el, és mit nem. De a horoszkóp csak lehetőségeket mutat, nincs kőbe vésve, amit ott látunk.”

Csúszós talajra tévedne az asztrológus, ha például a halál időpontját akarná megmondani, bár valójában ez etikai vétség is lenne.

„Nagyon speciális bolygóállások együttese kell ahhoz, hogy a halál lehetősége felmerüljön a horoszkópban, és egy embernek több ilyen
halálkonstellációja is van. Nem megállapítható, hogy melyik mutathatja az illető valós halálidőpontját. Ugyanis ugyanaz a bolygóállás előrevetíthet egy nehéz életszakaszt vagy éppen egy új korszak kezdetét.”

Az sem látható egyértelműen, hogy válással végződik-e egy házasság. Ugyanis egy kapcsolati krízis megtörténhet érzelmi szinten – például egy csalódás kapcsán, amelyen képesek továbblépni – szellemi szinten –, felismeri, hogy mit ront el a házasságában, és fizikai szinten is, amely tényleges válást jelent.

Bűnöző vagy lázadó?

Egy horoszkópban a személyiség alapvető vonásai kirajzolódnak. De hogy azt miképp fogja maga az ember megélni, az nem derül ki.

„Lehet, hogy valaki például tehetséges zongorista lehetne, de életében nem találkozik a hangszerrel. Ugyanilyen lehet a nemi identitás; csak a lehetősége mutatkozik meg, hogy esetleg valakinek van homoszexuális hajlama, de hogy azt megéli-e tudatos szinten, az nagy kérdés. És erről bármit tényként kijelenteni óriási felelőtlenség.”

„A horoszkóp az önismeret, a sorsismeret eszköze” – veszi át a szót Szabó Mária, lapunk asztrológusa. – Azt láthatjuk egy horoszkópban, hogy valakinek hajlama van a kísérletezésre, a szélsőségekre a szexualitásban, de hogy ezt például biszexuális kapcsolatokban éli ki, azt nem jelenthetjük ki. Mondok egy példát: a horoszkóp alapján látszik a bűnözői hajlam.
Ha a gyermek olyan családba kerül, ahol rablásokból tartják fent magukat, jó eséllyel ő is erre az útra lép. Ám ha normál életvitelűek a szülei, lehet, hogy csak különleges hobbit választ, vagy lázadó lesz az iskolában. Arról pedig, hogy a halál időpontja látszik-e biztosan: az egyik kedves barátom nemrégiben halt meg. Azonnal megnéztem a horoszkópját, és azt kell mondanom, volt egy különleges bolygóállás arra az időre a képletében, de ezzel akár élhetett is volna tovább.”

Miénk a szabad akarat

Horoszkóp különszámunk asztrológusa, Horváth Andrea több példát is hozott arra, hogy a képletben megmutatkozó hajlamok hányféleképpen jelennek meg életünkben.

„Az agresszivitás, a türelmetlenség a negatív Mars következménye, ám ennek nem kell feltétlenül ezekben a tulajdonságokban megjelennie. Ha egy szülő tudja, hogy a gyermekének ez benne lehet a személyiségében, érdemes olyan sportra beíratnia, ahol levezetheti a feszültséget. Vagy benne van a horoszkópban, hogy a Neptunusz súlyosan támadott. Ez utalhat arra, hogy az illető menekül a valóságtól, amely megjelenhet drogfüggésben vagy alkoholizmusban. De semmiképpen nem szabad az asztrológusnak kész tényként tálalnia. Hiszen, ha ezt a művészetekben éli meg, akkor csodás képeket festhet, anélkül, hogy a pohár fenekére nézne. Ennek ellenére úgy gondolom, a legfontosabb történések bekövetkeznek ilyen vagy olyan formában. Én láttam a saját horoszkópomban, hogy autóbalesetre van esélyem. Alig ültem autóba, ám amikor a beteg kutyusomnak indultam gyógyszerért, egy jeges útszakaszon belecsúsztam egy másik kocsiba. Viszont az ütközés nem volt olyan súlyos, hiszen a fejemben volt a baleset esélye. Tehát a lehetőségek ott vannak, de soha ne feledjünk el a szabad akarat hatalmát.”

Ha a sorsunk elől menekülünk

Horváth Andrea asztrológus szerint a sorsunk legfontosabb történései, lehet, hogy más formában, ahogyan vártuk, de bekövetkeznek. Erről szól Jean Baudrillard: A halál Szamarkandban című története.

Ebben egy katona a piacon találkozik a Halállal, és úgy érzi, őt fenyegeti. Ekkor a királytól elkéri a leggyorsabb lovát, hogy az éj leple alatt egyenesen Szamarkandig meneküljön. Az uralkodó magához rendeli a Halált, hogy megfedje, miért rémisztgeti a katonáit. Mire a Halál válaszol: „De hisz nem akartam megijeszteni a katonát. Csupán egy önkéntelen mozdulatot tettem, mert meglepődtem, hogy itt látom ezt a katonát, amikor holnap Szamarkandban kell vele találkoznom.”

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete