Indiai spenót snidlinges rösztivel
Hozzávalók:
- 50 dkg friss spenót vagy fagyasztott krémes parajpüré
 - 1 kis gerezd fokhagyma
 - 2,5 dl tejszín
 - só, bors
 - 1 evőkanál római kömény
 - 1 evőkanál curry-fűszerkeverék
 
a rösztihez:
- 50 dkg krumpli
 - 1 db tojás
 - 2 evőkanál liszt
 - 1 csokor snidling
 - só, frissen őrölt bors
 - olaj
 

Elkészítés:
- A római köményt frissen megőröljük, és a curry-fűszerkeverékkel együtt kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott spenótot (a fagyasztottat is feldarabolhatjuk), és megfonnyasztjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk a spenótot. Hozzáöntjük a tejszínt, 8-10 perc alatt sűrűre főzzük.
 - A krumplit káposztareszelőn vagy aprítógépen lereszeljük, kinyomkodjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget, a tojást és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk.
 - Lapos pogácsákat formázunk a krumplis masszából, és közepesen forró olajban ropogósra sütjük mindkét oldalukat.
 
Brokkolis krumplifőzelék sült kolbásszal
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
 - 2 evőkanál olaj
 - 3 gerezd fokhagyma
 - 50 dkg brokkoli
 - 1 csapott evőkanál liszt
 - 1,5 dl natúr joghurt
 - 2 dl tejszín
 - só, bors
 - feltét: sütni való kolbász
 
Elkészítés:
- A krumplit meghámozzuk, és közepesre felkockázzuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat, beletesszük a zúzott fokhagymagerezdeket, és hozzákeverjük a leöblített burgonyát. A forró olajon átforgatjuk, majd öntünk alá 1 deci vizet. Sózzuk, borsozzuk, kevergetve puhára pároljuk. Mindig annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje.
 - Amikor a burgonya már majdnem teljesen megpuhult, akkor hozzáadjuk a kis rózsákra szedett brokkolit. Együtt pároljuk tovább, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál liszttel teljesen simára kevert joghurtot és a tejszínt. Összeforraljuk a főzeléket, sóval és borssal ízesítjük.
 - A kolbászt kevés olajban kisütjük, és a főzelékre téve tálaljuk.
 
Csicseriborsó-főzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg száraz csicseriborsó
 - 30 dkg füstölt tarja
 - 3 babérlevél
 - 1 nagy fej vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - só, bors, olaj
 - 2 evőkanál liszt
 - 1 teáskanál őrölt piros- paprika
 - 4 dl tejföl
 

Elkészítés:
- A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap lecseréljük rajta a vizet, és annyit öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi.
 - Egészben beletesszük a hámozott vöröshagymát, a babérleveleket, 1 fokhagymagerezdet és a felcsíkozott füstölt húst. Puhára főzzük a csicseriborsót.
 - Rántást készítünk egy gerezd aprított fokhagymával és a pirospaprikával. Fokozatosan elkeverjük a főtt csicseriborsóval, majd végül a tejfölt is a főzelékhez keverjük.
 
Képek: Vrábel Kriszta


