Hozzávalók 12 szelethez:
• 15 dkg zabkeksz
• 5 dkg zabpehely
• kb. 10 dkg vaj
• 20 dkg natúr tejszínes krémsajt
• 1 dl áfonyalekvár
• 15 dkg áfonya a díszítéshez
1. A zabkekszet konyhai aprítóban ledaráljuk, egy tálban összekeverjük a zabpehellyel. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, kézzel összedolgozzuk a kekszmasszát, majd 22 cm-es kerek pite- vagy gyümölcstortaformába lapogatjuk, amelynek az aljára sütőpapírt tettünk. Hűtőszekrénybe tesszük.
2. A krémsajtot elkeverjük a lekvárral, és rásimítjuk a zabos tortaalapra.
3. 4-5 órára vagy egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krémsajt megszikkadjon, és szeletelhető legyen a sütemény. Mivel nincs benne zselatin, kőkemény krém nem lesz belőle, de hosszabb állás után krémesen szeletelhető lesz, mivel vékonyan van megkenve vele a torta, és a lágy krém jó ellenpontja a ropogós kekszaljnak. Felszeleteljük, és friss áfonyával, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta