Sóskás újkrumplisaláta
Hozzávalók:
• 50 dkg apró szemű újkrumpli
• 25 dkg friss sóska
• 2 szem zöldalma
• 2 csomag zsenge retek
• 1 nagy csokor snidling
• színes bors
• 3 evőkanál fehérborecet
• 1 evőkanál méz
• 30-35 dkg füstölt makréla
1. A krumplit vízbe áztatjuk, majd lekaparjuk a héját. Felezzük, daraboljuk a mérete szerint, és sós vízben puhára főzzük. Figyeljünk rá, pár perc alatt megfő! Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. Az almákat apró kockákra vágjuk, a retket megpucoljuk, feldaraboljuk. A megmosott, szárazra csepegtetett sóskát csíkokra vágjuk.
3. Egy tálban összekeverjük az alapanyagokat, majd ráöntjük a mézzel elkevert fehérborecetet, és alaposan összeforgatjuk.
4. A füstölt makrélát megszórjuk frissen őrölt tarkaborssal, és tálalás előtt nagyobb darabokban a salátára helyezzük.
Spenótos babsaláta
Hozzávalók:
• 30 dkg leveles spenót
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 citrom
• 240 g főtt fehérbabkonzerv
• 10 dkg aszalt paradicsom
• 30 dkg koktélparadicsom
• 4 nagy szelet kenyér
• olívaolaj
1. A megmosott, lecsöpögtetett spenótot 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt olívaolajon enyhén megfonnyasztjuk. Sóval, borssal, citromlével fűszerezzük.
2. A babot lecsepegtetjük, elkeverjük a spenóttal, a csíkokra vágott aszalt paradicsommal és a felezett koktélparadicsomokkal.
3. A kenyérszeleteket kevés olívaolajon pirítósnak megsütjük, bedörzsöljük fokhagymával, kockákra vágjuk, és a salátához keverjük.
Tex-mex saláta
Hozzávalók:
• 20 dkg csigatészta (8 tojásos)
• fél dl olívaolaj
• 20 dkg kukorica (konzerv)
• 1 érett avokádó
• 1 nagy fej lila hagyma
• 1 piros kaliforniai paprika
• 1 db csilipaprika
• 1 db lime
• 30 dkg csirkemell
• só, frissen őrölt bors
1. A csigatésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal.
2. Összekeverjük a kukoricával, a héjából kivett, felkockázott avokádóval, a felaprított lila hagymával, a szeletekre vágott kaliforniai paprikával és az aprított csilipaprikával. Meglocsoljuk a lime levével.
3. A csirkehúst kis kockákra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és olívaolajon pirosra sütjük. Összeforgatjuk a salátával, és azonnal kínáljuk. Önálló fogásként is megállja a helyét.
Tzatzikis tésztasaláta
Hozzávalók:
• 35 dkg penne tészta (4 tojásos)
• 3-4 evőkanál olívaolaj
• 1 nagy kígyóuborka
• 3 dl natúr görög joghurt
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor kapor
• 1 kis csokor friss menta
• só, frissen őrölt bors
1. A tésztát kifőzzük, és elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal.
2. Az uborkát kis kockákra vágjuk, és összeforgatjuk a kihűlt tésztával.
3. A joghurtba tesszük az aprított fokhagymát, a kaprot és a mentát. Sózzuk, borsozzuk.
4. Az ízesített joghurtot összekeverjük a tésztával, és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Lencsés-feta sajtos tésztasaláta
Hozzávalók:
• 30 dkg mini penne tészta
• 25 dkg apró szemű lencse
• 3-4 evőkanál balzsamecet
• 4-5 evőkanál olívaolaj
• 1 csokor újhagyma
• 20 dkg szárzeller
• 10 dkg rukola
• őrölt csilipehely
• 20 dkg feta sajt
1. A tésztát és a lencsét különkülön sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
2. Elkeverjük egymással, a balzsamecettel, az olívaolajjal. Hagyjuk kihűlni.
3. Hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, szárzellert és a rukolát.
4. Megszórjuk őrölt csilipehellyel, és rámorzsoljuk a feta sajtot.
Fotó: Vrábel Kriszta