Tárkonyos gombaleves húsgombóccal
Hozzávalók:
• 40 dkg vöröshagyma
• 50 dkg gomba (vegyes erdei)
• 1 dl száraz fehérbor
• 1 liter marhahúslé
• 1 dl Worcestershire-mártás
• 1 dl főzőtejszín
• 1 gerezd fokhagyma
• 3 dkg vaj
• só, frissen őrölt bors
• 3 evőkanál szárított tárkony
A húsgombóchoz:
• 20 dkg darált sertéshús
• 1 db szikkadt zsemle
• 1 tojás
• 2 evőkanál szárított tárkony
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
1. A húsgombóchoz a darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vízbe áztatott, kifacsart zsemlét, a zúzott fokhagymát és a tárkonyt. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Botmixerrel pépesíthetjük. Félretesszük a hűtőszekrénybe.
2. A hagymákat vékonyan felszeleteljük, fazékban, vajon, 2 evőkanál tárkonnyal takaréklángon fonnyasztani kezdjük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és a Worcestershire-mártást. Folyamatosan kevergetve, kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
3. Hozzáadjuk a darabolt gombát, és 5 percig együtt dinszteljük. Felöntjük a borral, kevergetve elfőzzük a bort, majd felöntjük a húslével is.
4. A húsmasszából kis gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, majd 15-20 perc alatt készre főzzük a levest. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk.
5. A tejszínt a leveshez öntjük, elkeverjük benne a maradék 1 evőkanál tárkonyt, és összeforraljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta