Konyha

Sósan is finom a fánk: Sülthagymás-burgonyás fánkocskák tejfölös mártogatóval – Recept

Vízkereszttől hamvazószerdáig az olajban sült édességeké a főszerep, amelyeknek számtalan változata létezik.

Sülthagymás-burgonyás fánkocskák tejfölös mártogatóval

• 30 dkg hámozott, kockázott burgonya
• kb. 30 dkg liszt
• 1 tojás
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 csipet só
• kb. 1 dl langyos víz
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 evőkanál liszt
• olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál fokhagymakrém
• só
• frissen őrölt bors

1. Az apróra vágott hagymát lisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük róla a felesleges olajat.
2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizét félretesszük. 1 dl langyos főzővízben krémesre keverjük az élesztőt. A főtt burgonyát villával összetörjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk az élesztős vizet, a tojást, a lisztet, és egy teáskanál sót. Ha szükséges liszttel vagy a burgonya főzővízével korrigáljuk a tészta állagát, hogy lágy, gyúrható legyen. Hozzádolgozzuk a pirított hagymát is.
3. Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd kis fánkokat formázunk belőle. Lisztezett felületen további 30 percig kelesztjük őket, végül bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukat készre sütjük.
4. A tejfölt elkeverjük a fokhagymakrémmel, sóval, borssal ízesítjük, és a fánk mellé kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta