A csicseriborsó egyre népszerűbb csemege hazánkban, amely kedvező élettani hatásainak is köszönhető. Kevés kalóriát tartalmaz, mégis tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
✔ Fehérjében és rostokban gazdag, így segíti emésztésünket, és kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, kezelésére is.
✔ Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
✔ Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára. Antioxidáns-tulajdonsága is ismert.
Csicseriborsós currys csirke
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 40 dkg csirkemell
• 30 dkg sárgarépa
• 25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
• 2,5 dl kókusztej
• 1 dl natúr joghurt
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• egy 3-4 cm-es gyömbérdarabka
• 3 evőkanál currypor
• 1 csapott teáskanál kurkuma
• 1 teáskanál római kömény
• 1 mokkáskanál őrölt fahéj
• 1 teáskanál csilikrém
• fél citrom
• olaj
• egy kis csokor friss koriander vagy petrezselyem
1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, a fűszerekkel és a reszelt gyömbérrel együtt puhára dinszteljük benne a finomra aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a hámozott és karikára vágott sárgarépát, és ezt is dinszteljük 4-5 percig.
2. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkét. Enyhén lepirítjuk, majd felöntjük a ragut 1,5 dl vízzel és a kókusztejjel. Sóval, borssal és csilivel ízesítjük.
3. A lecsöpögtetett csicseriborsót is belekeverjük, lefedjük és takaréklángon forralva 20 perc alatt készre főzzük. Elkeverjük benne a natúr joghurtot, a vágott koriandert és kevés citromlével ízesítjük. Főtt bulgurral vagy rizzsel tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta
A Közel-Kelet kincse
Hummusz (csicseriborsókrém): Többféle változata (olajbogyós, sütőtökös, petrezselymes-újhagymás, mediterrán ízesítésű) kapható készen a boltokban, de olykor otthon is megpróbálkozhatunk vele. Gyorsabb, ha konzerv-csicseriborsót veszünk, mivel a natúr változatot legalább 24 óráig kell áztatni váltott vízben. A krémhez szintén szükséges tahinit, vagyis a szezámmagból készített pasztát a keleti árukat kínáló boltban érhetjük el. Legyen a hummuszban mindig egy kevés pirospaprika, fokhagyma, citromlé és olívaolaj. Kerülhet még bele csípős paprika, koriander vagy római kömény. Mártogatósnak, szendvicskrémnek a legfinomabb.
Fotó: shutterstock