Csilis-kukoricás burgonyakrémleves (380 forint egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg burgonya
• 240 g főtt, morzsolt csemegekukorica
(1 konzerv)
• 10 dkg cheddar sajt
• 1 dl főzőtejszín
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• fél lime
• 1 mokkáskanál őrölt római kömény
• 1 kis csokor friss koriander
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 mokkáskanál csili
1. Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a hámozott, apróra vágott burgonyát, valamint a kukorica felét a levével együtt. Sóval, frissen őrölt borssal, római köménnyel fűszerezzük.
2. Felöntjük 1 l vízzel. Lefedve, forralva 20 percig főzzük. Felöntjük a főzőtejszínnel, összeforraljuk, majd krémesre turmixoljuk.
3. Hozzáadjuk a maradék kukoricát, sóval, borssal, lime-lével, csilivel ízesítjük. A forró levesben elkeverjük a reszelt sajtot, és megszórjuk friss korianderrel (ez utóbbi elhagyható).
Mexikói marharagu (Birria) (380 forint egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg marha- vagy borjúlábszár
• 40 kg hámozott paradicsom (konzerv)
• 1-1 kisebb fej lila és vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db babérlevél
• 1 rúd fahéj
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 teáskanál őrölt oregánó
• 1 db csilipaprika
• 1 evőkanál ecetes jalapeno paprika
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
• korianderzöld a tálaláshoz
• 3 evőkanál olaj
1. A forró zsiradékon puhára dinszteljük az apróra felkockázott lila hagymát, és az ecetes jalapen˜o paprikát.
2. A húst kockákra vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és a forró olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük a hámozott, darabolt paradicsommal. Belekeverjük a kakaóport, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a húst.
3. Lefedve, takaréklángon kb. 2 óra alatt omlósan puhára főzzük. Közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet, a végén megsózzuk, megborsozzuk. Tortillachipsszel, tejföllel kínáljuk.
Mexikói fánk (bun˜uelos) (100 forint egy adag)
Hozzávalók 8 adaghoz:
• 30 dkg liszt
• fél tasak sütőpor
• 2 db M-es tojás
• 2 evőkanál olvasztott vaj
• 1 evőkanál porcukor
• egy csipet só
• 5 dkg cukor
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• napraforgóolaj a sütéshez
• 10 dkg étcsokoládé
• kb. 1,5-2 dl víz
1. Az apróra tört csokoládét a vízzel együtt felolvasztjuk.
2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a két tojást, az olvasztott vajat, és kevés vizet keverünk hozzá, hogy gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk. 20 percig pihenni hagyjuk.
3. Lisztezett felületen 1 mm vékonyra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, és közepesen forró olajban pár másodperc alatt készre sütjük mindkét oldalukat. Még forrón megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. A csokoládéöntettel kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta