Hozzávalók:
80 dkg édesburgonya
50 dkg darált hús (lehet sertés-marha vegyesen)
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
50 dkg paradicsom vagy 3 dl paradicsomszósz
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
só, frissen őrölt bors, olívaolaj
Elkészítés:
Besamelt készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, forralásig sűrűre főzzük a mártást. Az aprított hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve puhára főzzük a húst. Az édesburgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Egy tűzálló tál alját vékonyan kiolajozzuk, egy réteg édesburgonyát teszünk az aljára, rá besamelt, majd húsragut. Újra édesburgonyát, besamelt, ragut, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg édesburgonya és besamel legyen. Alufóliával lefedjük a tálat, és 230 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.
Fotó: archív