Konyha

Utolsó szüret a veteményesben: 4 + 1 recept a nyárról maradt cukkinihez, padlizsánhoz és paprikához

Egyáltalán nem szokatlan, hogy még ősz elejére is marad néhány zöldség a veteményesben, amit be lehet takarítani. Cukkini, padlizsán és néhány szem paprika szinte biztos, hogy mindig akad még. Főzzünk belőlük jókat olcsón!

Gombatippek

  • A barna csiperke egy-két nappal tovább áll el nyersen a hűtőben, mint a fehér.
  • A gombafasírt finomabb, ha többféle gombából készül.
  • A gomba törzsét finomra vágva szárítsuk ki, csodás ízesítő lesz belőle.

Gombafasírt

A húsmentes étrend egyik sztárja, de azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik a húsok között valami könnyű változatosságra vágynak. Az elkészítése nagyon egyszerű, van, aki megfőzi a gombát, és azután aprítja fel, van, aki robotgépben szálasra dolgozza, és aztán párolja meg, süti zsírjára. Fűszerezhetjük borssal, köménnyel, római köménnyel, kurkumával, de hagyományosan paprikával és petrezselyemmel is. Közepesen forró olajban süssük meg, és szedjük papírra, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.

Zöldséges tortilla

Hozzávalók:
✔ 20 dkg krumpli
✔ 2 cső kukorica
✔ 2 nagyobb kápiapaprika
✔ 20 dkg cukkini
✔ fél szál csípős kolbász
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 6 tojás
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj, zsemlemorzsa, vaj a forma kikenéséhez

A hámozott krumplit apróra kockázzuk, és sós vízben készre főzzük, és leszűrjük. A kukoricát főzzük, majd késsel leszemezzük. A kockázott hagymát olívaolajon dinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a kockázott cukkinit és kápiapaprikát. 8-10 percig puhítjuk a zöldségeket. Hozzákeverjük a krumplit és a kukoricát, megsózzuk és megborsozzuk. A tojásokat enyhén felverjük, sózzuk, borsozzuk. Kivajazunk és morzsával kiszórunk egy 24 cm-es kerámiatálat (ha szilikonformát használunk, nem kell kikenni), belehelyezzük a zöldségragut, ráöntjük a tojást, és 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Hidegen szeleteljük, ecetes zöldsalátával kínáljuk.

Spanyol rántotta

A tortilla, ha mexikói, akkor kukoricalisztből készült lepény. Jól használható, sokáig eláll, készen is kapható, és mélyhűteni is lehet. A tortillachips a tortilla ropogósra sütött, háromszögletűre formált változata, amelyet mártogatósok mellé kínálnak. Ha viszont a tortilla spanyol, akkor jellegzetes, krumplis-tojásos laktató egytálétel, rántotta vagy omlett. Reggelinek, főételnek is fogyaszthatjuk, salátával. Tehetünk még bele hagymát, kukoricát, cukkinit, kolbászt, sonkát, paprikát. Szeletekre vágva hidegen és melegen is finom.

Juhtúróval töltött padlizsán

Hozzávalók:
✔ 40 dkg padlizsán
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 dl tejföl
✔ 20 dkg juhtúró
✔ 5-6 szem aszalt paradicsom
✔ friss bazsalikom
✔ olívaolaj
✔ só, frissen őrölt bors

A padlizsánt hosszában 3 mm vékonyan felszeleteljük, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
1 dl olívaolajat elkeverünk egy gerezd aprított fokhagymával. A padlizsánszeleteket konyhai ecsettel megkenjük az olajjal. Sózzuk, borsozzuk, 220 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Közben a juhtúrót elkeverjük a tejföllel, az apróra vágott aszalt paradicsommal és bazsalikommal. Az enyhén meghűlt padlizsánszeletek keskenyebb végére túrókrémet helyezünk, majd feltekerjük a szeleteket. Pirítóssal kitűnő előétel vagy könnyű falat.

Szalonnás gombafasírt pikáns majonézzel

Hozzávalók:
✔ 15 dkg húsos szalonna
✔ 50 dkg csiperkegomba
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 zsemle
✔ 1 tojás
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ zsemlemorzsa
✔ olaj a sütéshez
✔ 2 dl natúr joghurt (3%-os)
✔ 10 dkg majonéz
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 evőkanál olívaolaj
✔ csipet só
✔ 1 csapott teáskanál kurkuma

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra kockázott gombát és hagymát, és puhára dinszteljük. Levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemmel ízesítjük. Belekeverjük a vízbe áztatott, majd kifacsart zsemléket, összeállítjuk a fasírtmasszát, és 20 percig pihentetjük. Gombócokat formázunk a masszából, megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban ropogósra sütjük. A majonézt elkeverjük a joghurttal és az olívaolajjal. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a kurkumát és egy csipet sót.

Paprika és csirke

Hozzávalók:
✔ 4 egész csirkecomb
✔ 50 dkg kápiapaprika
✔ 2 fej vöröshagyma
✔ 2 dl paradicsomlé
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj, szárított oregánó
✔ 75 g sűrített paradicsom
✔ 3-4 babérlevél
✔ 1 kis csokor petrezselyem
✔ 1 szál zeller

A megtisztított, szárazra törölt csirkecombokat alaposan megsózzuk, megborsozzuk, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk oregánóval. Tepsibe helyezzük, fóliával lefedjük, és 230 fokon 1 órán át sütjük. A fóliát levesszük a csirkéről, köréhelyezzük a megmosott paprikákat (a felét felezve, a többit egészben), a negyedelt vöröshagymákat, és aláöntjük a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk, további 25-30 percig sütjük. Sült krumpli és rizs is illik hozzá.

Fotó: archív