A pirostól az erősig
E zöldség legismertebb, kora tavaszi típusa a ropogós, piros hónapos retek. Jóleső csípősségét sózással enyhíthetjük. Választhatjuk a nagyobb, sárgarépára hasonlító, hosszúkás, fehér változatot is, amelyet japán eredetére utalva daikon reteknek is neveznek. A kisebb fehér darabok egy másik fajtát képviselnek, ez a jégcsapretek. A téli időszakban terem a legegészségesebb változat, az alma vagy citrom méretű, gömbölyű, durva felületű fekete retek. Mintha kissé megfeledkeztünk volna róla, mégis érdemes lenne újra szerepet adni neki a konyhánkban. Ez a legcsípősebb változat, íze a tormáéra emlékeztet, ezt kihasználhatjuk a receptekben.
Sütve és főzve is remek
A fekete retek akkor a legjobb, ha megcsípte a dér. Olyat vegyünk, amelyiknek van súlya, nincsenek rajta repedések, és nem érezzük puhának tapintáskor, nehogy a belseje már pudvás legyen. Lyukacsos műanyag zacskóban vagy fóliában a hűtőbe téve egy hónapig is eláll. Felhasználáskor a végeit vágjuk le, sikáljuk meg alaposan, és ha úgy látjuk, kissé fonnyadásnak indult, áztassuk egy-két órára jeges vízbe, ettől felfrissül. Általában nyersen fogyasztjuk.
Reszelve salátákat, mártásokat, leveseket ízesíthetünk vele, így enyhén csípős lesz az ételünk. Sóval, olívaolajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Felszeletelve, enyhén sózva kiváló saláta-alapanyag, de érdemes kipróbálni főzve is, a többi hagyományos leveszöldség mellett. Sütőben sütve is elkészíthetjük, ekkor veszít csípősségéből, és a karalábéra emlékeztető ízt kap. Serpenyőbe is tehetjük, felszeletelve, sóval, borssal meghintve, olajban kisütve és a végén ecetet csöpögtetve rá.

Gyerekkori emlék
Nagymamáink bevált módszere volt a megfázás és köhögés csillapítására, hogy kiskanállal lyukat vájtak a fekete gumóba, abba mézet töltöttek, egy éjszakán át hagyták állni, majd a keletkező nedűt itatták meg a kis betegekkel. A méz magába szívta az összes gyógyerőt és aromás anyagot a zöldségből. Meghűlés esetén ma is kipróbálhatjuk ezt, a fekete retek vírusellenes hatása kifejezetten hasznos influenza ellen.
Ám ezenkívül még számos gyógyerővel rendelkezik: már az ókorban is használták erősítésre, betegségek enyhítésére. Gazdag C-, B1-, B2-vitaminokban, magas a kalcium-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Étvágygerjesztő, javítja az emésztést, tisztítja a veséket. Levét húgyúti problémákra, főként kövek vagy homok ellen alkalmazzák már régóta.
Természetes vízhajtóként segíti a szervezet méregtelenítését, tisztítja a vért, regenerálja a májsejteket. De vigyázat! Nem szabad eltúlozni a fogyasztását, különösen azoknak érdemes vigyázniuk, akik valamilyen allergiától vagy gyomorbetegségben szenvednek.
Ez is érdekelhet: Nagyanyáink titka: egyszerű zöldség véd a daganatoktól, tisztítja a nyálkahártyát
Gyümölccsel és mártással
A reszelt fekete retket elkeverhetjük apróra vágott naranccsal, uborkával, így finom saláta lesz belőle. Beleforgathatjuk sajtkrémbe, túróba, krumplipürébe. A francia konyha nyomán keverhetjük – apróra vágott uborka helyett – remouládmártásba is, így rántott vagy sült húsok, halak mellé kínálhatjuk. Sokan kidobják a retekfélék leveleit, pedig alaposan megtisztítva ezek is tökéletesek salátába vagy pestóba.
Fotó: adobestock