Egészség Riportok

Pók után káposzta, hangyára szódabikarbóna: így enyhítse természetes szerekkel a csípések utáni fájdalmat

Az immunrendszer hevesen, többek között hisztamin kiválasztásával reagál a bőr alá juttatott méreganyagokra, ettől alakul ki a csípés helyén a duzzanat, a hólyag. Egyéni érzékenységtől függ, kinek hogyan válaszol a szervezete: van, akinek hatalmasra dagad a helye, más meg sem érzi.

Ha egy szúnyog volt a tettes

  • A kellemetlen viszketés enyhítésére sokan esküsznek az ecetes vízre. Az ételecetnél még jobb az almaecet – természetesen nem töményen, hanem vízzel hígítva, akár ecetes borogatás formájában. De nemcsak a savas kémhatású ecet, hanem a lúgos szódabikarbóna is enyhítheti a szúnyogcsípést.
  • A méz gyulladáscsökkentő hatásában is bízhatunk, kenjünk fel egy keveset a bőrre. Nem teljesen természetes eredetű, ám hatásos szer egy pötty fogkrém is. Több csípés esetén viszont érdemes vele óvatosan bánni, mert szárító hatású.
  • Az aloe vera, különösen a növényből frissen kinyert zselé is kellemesen hűsít.

Savanyúság, mint biofegyver: 10 trükk az allergiás tünetek enyhítésére

Méh vagy darázs okozta?

  • Aki nem allergiás a méh- és a darázs­csípésre, az először is kezdje el hűteni a szúrás helyét, a hideg, például a vizes ­borogatás vagy a jég rögtön enyhíti a fájdalmat és a viszketést.
  • Ha tudjuk, hogy a két csíkos, sokszor összekevert repülő rovarfaj közül melyik csípett meg, az sokat segíthet a megfelelő házi gyógy­mód kiválasztásában.
  • Mivel a méhméreg savas kémhatású, lúgos folyadékkal tudjuk semlegesíteni, így egy kevés vízben elkevert ­szódabikarbónával borogassuk.
  • A darázscsípés mérge viszont lúgos kémhatású, így a citromlé, az ecetes víz semlegesítheti. Soha ne próbáljuk viszont kiszívni a mérget a bőr alól, mert ezzel csak rontunk a helyzeten!

A füge is okozhat allergiás tüneteket: ezek kínoznak most minket, így enyhíthetjük a kínokat

Pók után káposztát!

  • A pókcsípést először is mossuk le ­langyos, szappanos vízzel, hogy megakadályozzuk az elfertőződését.
  • Ezután rögzítsünk a bőrre egy káposztalevél-darabkát ragtapasszal, és hagyjuk fent néhány órára, vagy akár egész estére. Hasonló hatása van az apróra vágott, friss bazsalikomlevélnek is.
  • Összetört széntablettából vízzel keverhetünk gyulladás- és viszketéscsillapító pasztát. Ugyancsak hatásos, ha őrölt ­kurkumát keverünk össze pár csepp ­olívaolajjal.

Mikor forduljunk sürgősen orvoshoz?

A méh és a darázs mérgére a lakosság körülbelül 2%-a allergiás. Náluk viszont akár életveszélyes állapotot is kiválthat egy csípés, ezért a súlyos, anafilaxiás reakció kezelésére alkalmas injekciót kell maguknál hordaniuk. Hívjunk mentőt, ha a csípés nyomán az egész testre kiterjedő viszketést, csalánkiütést, vizenyőt tapasztalunk – akkor is, ha eddig soha nem voltak ilyen tüneteink! Súlyos esetben pár percen belül szapora szívverés, vérnyomás­esés, zavartság, hányás, hasmenés, sokk, illetve eszméletvesztés is kialakulhat. Az azonnali kezelés mellett ki kell vizsgálni azt is, hogy pontosan milyen allergia váltotta ki a tüneteket. Mentőt kell hívni akkor is, ha a csípés a szájban, a garatban ért valakit, például egy itallal együtt lenyelt rovar miatt.

Csalán ellen: 10 perc fegyelem

  • Kirándulás közben csalánba ütköztünk? Akkor az első, kritikus tíz percet érdemes nagy önfegyelemmel kibírni. Ha ugyanis ekkor nem dörzsöljük a bőrünk mélyebb rétegeibe az irritációt kiváltó anyagokat, akkor a ránk száradt vegyületek nagy részét langyos, szappanos vízzel eltávolíthatjuk, és így megszűnik vagy enyhül a viszketés.
  • Amennyiben nem tudjuk megmosni a bőrt a száradás után, papír zsebkendővel is letörölhetjük.
  • Jeges borogatással, vízzel elkevert szódabikarbónával vagy aloe vera géllel is hűsíthetjük az irritált bőrt.

Semlegesítsük a hangyacsípést!

  • A hangya maró hatású, savas kémhatású hangyasavat juttat a sebbe. Ahhoz, hogy ezt semlegesítsük, gyengén lúgos házipraktikára van szükség, például kevés ­szódabikarbónából és egy-két kanál vízből készített paszta segíthet.

Találkozás a medúzával

A tengerparti nyaralás idején gyakran szerez kellemetlen meglepetést egy-egy medúza. Ilyenkor akit megcsípett, lehetőleg azonnal távozzon a vízből, nehogy még több csalánozóval érintkezzen. Az érintett bőrfelületre csorgassunk sós tengervizet, egészen addig, amíg enyhülni nem kezd a fájdalom. Bár a tengerparton ritkán van nálunk ecet, ha tudunk szerezni pár cseppet egy közeli étteremből, még jobban járunk, mivel a savas anyag képes csökkenteni a medúzaméreg okozta fájdalmat.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete