Sztár

Gyengénlátó festőművész volt Cseke Katinka édesanyja: „Olyan, mint egy hurrikán”

Volt kitől örökölnie a művészi vénát a színésznőnek, édesanyja több, mint 18 ezer képet festett!

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés Magazinban. Akkor arról kérdeztük a színésznőt, mit tesz másképp, vagy éppen ugyanúgy, mint édesanyja, Bánkuti Gertrúd az ő korában.

„Anyukám támogatta, hogy színésznő legyek, de apu volt, aki észrevette, hogy érzékem van a művészi pályához. A vegyipari gépészeti szakközépbe jártam, de semmi közöm nem volt hozzá.”

Gyengénlátó festőművész

„Édesanyám Baranya megye leghíresebb festőművésze, ami azért érdekes, mert rosszul lát és színtévesztő. 6-tól 14 éves koráig a gyengénlátók intézetébe járt. Óvónőképzőbe készült, de a saját maga szórakoztatására festegetett. Amikor mások meglátták a képeit, nem hitték el, hogy ő készítette. Eddig közel 18 ezer képet festett, többnyire tájképeket és virágcsendéletet.”

Cseke Katinka édesanyja

Csinos és vékony

„Anyukám alacsonyabb, mint én, és még várandósan sem volt több 70 kilónál. Csinos és vékony. Sajnos nekem pajzsmirigyproblémáim vannak, ezért sokkal nehezebb megőrizni a súlyomat. Boldog vagyok, mert
41 éves koromra szépen leolvadtak rólam a kilók. Noha tudom, hogy olyan karcsú már nem leszek, mint a pályám elején.”

„Ő Kos jegyű, én Szűz-Mérleg. Rám azt mondják, hogy vehemens és lobbanékony vagyok, de anyukám ezerszer nagyobb lendülettel csinál mindent, mint én. Olyan energia van benne, mint egy hurrikánban.”

Házasságban él

„A szüleim 45 éve boldog házasok. Rajtam kívül született még egy fiúgyerekük, aki nálam 9 évvel fiatalabb. Zoli is festőművész. Nekem egy házasságom volt, de pár éve elváltam. A házasságunkból született egy lányunk. Panna 12 éves. Kettesben élünk, és szoros a kapcsolatunk.”

Kiállnak az igazukért

„Ami a szívén, a száján. Anyu megmondja őszintén a véleményét. Én is ilyen vagyok! Nem biztos, hogy ez szerencsés a mai világban, mert könnyen konfliktushelyzetbe kerülünk. De az igazságérzetünk olyan erős, hogy nem bírjuk magunkban tartani a sérelmeket.”

Szeretett énekelni

„Nagyon jó hangja van. Fiatalon egy amatőr együttesben énekelt. Amikor Kökény Attilával megnyertük a Nagy Duettet, anyukám álmát is valóra váltottam a győzelemmel.”

Fotó: archív