Konyha

Igai férfikaja: pikáns és egyszerű a babos-zöldséges egytál – Recept

Ez az egytálétel több, mint egy hagyományos babfőzelék, és bizony sokkal-sokkal finomabb is.

Hozzávalók:
• 50 dkg vegyes szárazbab
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 10 dkg sós szalonna
• 50 dkg füstölt tarja
• 2-3 nagyobb ágacska rozmaring
• 2 db babérlevél
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál paradicsompüré
• 15 dkg sárgarépa
• 15 dkg fehérrépa
• 15 dkg zellergumó
• 15 dkg krumpli
• 10 dkg árpagyöngy
• só, frissen őrölt bors
• olaj

Elkészítés:

1. A babot előző éjszaka vízbe áztatjuk. Az apróra kockázott vöröshagymát a szintén apróra vágott szalonnával együtt olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabokra vágott füstölt húst, a rozmaringot, a babérlevelet, körbepirítjuk, majd beletesszük a leszűrt babot és a zúzott fokhagymákat.

2. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, belekeverjük a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve majdnem teljesen puhára főzzük a babot (kb. 1,5 órán át), hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, ezeket is puhára főzzük, majd beletesszük az árpagyöngyöt, és teljesen készre főzzük a főzeléket. Közben sózzuk, borsozzuk, pótoljuk a vizet. A végén már fedő nélkül főzzük, hogy elérje a megfelelő sűrűséget.

Fotó: Vrábel Kriszta