Konyha

A jó ételhez idő kell, és persze bogrács: így készül az eredeti palócgulyás – Recept

Ezek az aranyfényű, de már nem kánikulai napok kiválóak arra, hogy kivonuljunk a természetbe, és élvezzük a füstös ízeket, illatokat.

Palócgulyás

Hozzávalók:
• 50 dkg marhalábszár
• 1 fej vöröshagyma
• 1 teáskanál pirospaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt kömény
• 2 db babérlevél
• 50 dkg zöldbab
• 3 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 2 szem krumpli
• 3 dl tejföl
• fél dl étolaj vagy 1 evőkanál zsír
• só, frissen őrölt bors
• citrom

1. A felaprított hagymát a bográcsban, olajon megdinszteljük, és beletesszük a felkockázott húst. Körbepirítjuk a húst, beleszórjuk a pirospaprikát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Lefedve pároljuk a húst 1 órán át.
2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, babérlevéllel ízesítjük, további 30 percig főzzük.
3. Beletesszük a felkarikázott répákat, a felkockázott krumplit, a darabolt zöldbabot, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük a levest, amíg a hús és a zöldségek teljesen puhára főnek. Fokozatosan elkeverjük benne a tejfölt, és pár csepp citromlével savanyítjuk a gulyást.

Fotó: Vrábel Kriszta