Édesburgonyás-spenótos pite
Hozzávalók 8 szelethez:
• 25 dkg finomliszt
• 1 egész tojás
• 12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
• egy csipet só
A töltelékhez:
• 10 dkg leveles spenót
• 20 dkg édesburgonya
• 5 dkg füstölt sajt
• 2,5 dl tejszín
• 3 db tojás
• só, frissen őrölt bors
1. A lisztet összekeverjük a sóval, összemorzsoljuk a hideg vajdarabokkal, majd a tojást hozzáadva, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, keverhetünk hozzá egy egészen kevés vizet. Ha összeállt, műanyag fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
2. A töltelékhez a hámozott édesburgonyát káposztareszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a felcsíkozott spenótot, 3 enyhén felvert tojást, és a tejszínt. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
3. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy 22×22 centiméteres piteformába fektetjük, az alját villával megszurkáljuk. Rászedjük a tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Csicseriborsós marharagu réteskosárban
Hozzávalók 12 réteskosárhoz:
• 30 dkg darált marhahús
• 25 dkg főtt, konzerv csicseriborsó
• 2,5 dl paradicsomszósz
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 teáskanál currypor
• 1 teáskanál kurkuma
• egy csipet őrölt fahéj
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csokor snidling
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 csomag 8/9 lapos réteslap
• fél dl olaj a lapok kenéséhez
1. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket, majd lepirítjuk.
2. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, felöntjük 1,5 dl vízzel. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, és lefedve 30 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, valamint a paradicsompürét, és újabb 15 percig főzzük.
3. A kihajtott réteslapokat (az összeset egymáson hagyva) ollóval kétszer félbevágjuk, hogy négyzeteket kapjunk. Olajjal megkenjük, és hármasával egymásra helyezzük őket. A tésztából vágott négyzeteket a kiolajozott muffinformába simítjuk.
4. Rászedjük a tölteléket, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Frissen vágott snidlinggel megszórva kínáljuk.
Rozmaringos-sajtos fátyolkalács
Hozzávalók 2 kalácshoz (24 szelet):
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 1 teáskanál só
• 2 dkg friss élesztő
• 1 teáskanál méz
• 2 db tojás (ebből 1 db a kenéshez)
• 1,5 dl langyos tej
• 150 g natúr joghurt
• 2,5 dkg vaj
A töltelékhez:
• 10 dkg félkemény sajt (pl. cheddar)
• 5 dkg vaj
• 4-5 ág rozmaring
• só
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
1. A tejet krémesre keverjük az élesztővel és a mézzel. A lisztbe beleszórjuk a sót, majd hozzáadjuk a tejet, egy tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. A liszt minőségétől is függ, mennyi folyadék kell hozzá. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagolunk hozzá még egy kevés tejet, mindaddig, amíg gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk. 8-10 percig dagasztjuk, amíg teljesen homogén nem lesz. Konyharuhával takarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a zúzott fokhagymával elkevert olvasztott vajjal. Megsózzuk, egyenletesen rászórjuk a reszelt sajtot és a finomra vágott rozmaringot.
3. A tésztát éles késsel kb. 6×6 centis négyzetekre vágjuk. A négyzeteket lazán egymásra rakjuk, és kikent, szilikonos kenyérformába helyezzük őket. Újabb 40 percig kelesztjük.
4. Közben a sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük a felvert tojással. A sütő hőfokát 200 Celsius-fokra csökkentjük, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük a tésztát.
Fotó: Vrábel Kriszta