Jobb, mintha sportolnánk!
Egy diétában mindig az éhezés a legnehezebb. Rendszerint, már a harmadik napon azt kívánjuk, bárcsak ehetnénk annyit, hogy jóllakjunk, hogy legyen elég energiánk. De vajon megoldható az, hogy eleget együnk, és közben fogyjunk is? A válasz igen. A negatív kalóriás, vagyis a zsírégető gyümölcsök és zöldségek segítségével nem kell szenvednünk, és mégis karcsúsodunk. Egy amerikai kutatás szerint ugyanis
ezeknek a növényeknek a megemésztéséhez és feldolgozásához a szervezet sokkal több kalóriát éget el, mint amennyit felvesz belőlük. Ha ezekből eszünk, olyan, mintha minden nap sportolnánk, vagyis rengeteg pluszkalóriát és zsírt égetnénk el.
Fontos!
A gyümölcsöket és zöldségeket, ha lehet nyersen, maximum párolva készítsük el, és együk meg, mert így tudják igazán kifejteni hatásukat.
Ne hagyjuk elgyengülni az anyagcserét!
Dietetikusok szerint a rendszeres mozgás mellett az egészséges, rostokban gazdag étkezés a legjobb módszer, hogy megszabaduljunk a ránk rakódott feleslegtől. Sokan állítják, ha koplalunk, vagyis nagyon keveset eszünk, anyagcserénk lelassul, és a diétánk eleve halálra van ítélve, nem fogunk rendesen lefogyni. Ha viszont zsírégető ételeket eszünk, az emésztés és anyagcsere felpörög, és biztos lesz a siker. Plusz jó hír lehet a diétánkhoz, hogy ezek a hozzávalók könnyen megvásárolhatók, és az áruk is megfizethető!
Zsírégető zöldségek és gyümölcsök
- Cékla: A vérvörös csoda bármilyen betegség után pillanatok alatt regenerálja a szervezetet. Reszeljük nyersen salátába, vagy igyunk meg levéből gyakran egy-egy pohárkával. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást.
- Káposzta: Tisztítja az emésztőrendszert, növeli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét. Tegyük nyersen salátába, és együnk minél több erjesztett savanyú káposztát is, mert rendkívül egészséges. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz.
- Spenót: A spenót maga az életerő. Szabályozza a vérnyomást, csökkenti a fáradtságérzetet és a vérzékenységet, erősíti az immunrendszert. A benne található rostok és B-vitamin gyorsítja a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. 10 dkg spenót csupán 20 kalóriát tartalmaz.
- Uborka: Az uborka mind külsőleg, mind belsőleg jól használható gyulladások kezelésére. Nagy százalékban vizet, és rostokat tartalmaz, így jó hatással van az emésztésre, és megkönnyíti a fogyókúrát is.
- Szilva: A szilva fokozza a bélműködést, rengeteg magnéziumot és rostot tartalmaz, amelyek felgyorsítják az anyagcserét, megkötik a felesleges zsírokat, és megakadályozzák azok lerakódását. Ha épp nincs szilvaszezon, együk aszalva, úgy is nagyon hatékony.
- Ananász: Magnéziumtartalma serkenti az anyagcserét, káliumtartalma segít szabályozni a vízháztartást. Tízdekánként mindössze harminc kalóriát tartalmazó gyümölcs legértékesebb anyaga azonban a bromélia nevű enzim, ami fontos szerepet játszik a fehérjék és a zsírok lebontásában.
- Citrom: Flavonoidokban gazdag, így erős zsírégető hatású. A C-vitamin-tartalma elősegíti a zsírégetéshez szükséges thyroxin nevű hormon termelését a szervezetben. Vízhajtó hatású, megszünteti a gyomorégést, és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.
- Alma: Az egyszerű gyümölcs magas pektintartalma képes szabályozni a hízásért felelős inzulint, a szervezetben lévő káros zsírokat megköti, és jó hatással van a vércukorszintre is.
- Eper: Alig tartalmaz kalóriát, bármennyit ehetünk belőle. Magas C-vitamin- és flavonoidtartalma elősegíti a zsírok lebontását. A benne lévő mangán is megkönnyíti a zsírégetést.
Mintaétrend 3 napra
1. nap
Reggeli: egy pohár zöld tea, ananász felkockázva
Tízórai: alma, aszalt szilva
Ebéd: zöldségleves, zöldsaláta (uborka, saláta, répa, paradicsom) almaecettel
Uzsonna: néhány szem mandula, zellerszár joghurtba mártogatva
Vacsora: zöldségleves, kivi
2. nap
Reggeli: egy nagy pohár citromos víz, gyümölcssaláta: ananászból, eperből, almából, kiviből, egy narancs kifacsart levével
Tízórai: zabpehely narancslével leöntve, egy bögre zöld tea
Ebéd: párolt hal, párolt brokkolival és spenóttal
Uzsonna: reszelt uborka, joghurtban elkeverve fokhagymával, sóval borssal ízesítve
Vacsora: sültcékla-saláta, feta sajttal és szezámmaggal megszórva, egy teljes kiőrlésű pirítós
3. nap
Reggeli: spenótos tojásrántotta, egy bögre zöld tea
Tízórai: alma, diétás müzliszelet
Ebéd: egy grillezett csirkeszelet, káposztasalátával
Uzsonna: gyümölcssaláta negatív kalóriás gyümölcsökből
Vacsora: paradicsomsaláta bazsalikomlevéllel és fokhagymával, balzsamecettel, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós
Fotó: Shutterstock