Egészség

8 nap, mínusz 4 kiló: a vitaminraktárakat is feltölti az őszi sütőtök diéta – Mintaétrend

A hideg idő beköszöntével olyan diétára van szükségünk, mely kalóriaszegény, ám nem hagyja legyengülni immunrendszerünket. Erre jó a sütőtök!

Nemcsak fogyni szeretnénk, de még az őszi náthát is elkerülnénk? Akkor vessük be ezt a diétát! A sütőtök ugyanis rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Mindemellett az energiaértéke is alacsony: 100 grammban mindössze 80 kalória van, és kevesen tudják, hogy 90 százaléka víz! 8 nap alatt akár 4 kilót is fogyhatunk vele, hiszen a zöldség titka abban rejlik, hogy normalizálja emésztésünket. Ne gondoljuk, hogy ha ezt a diétát választjuk, étrendünk kizárólag grillezett sütőtökből áll majd. A zöldségnek több, kevésbé ismert elkészítési módja is van, ezek közül biztos találunk újdonságot a lépcsőzetesen felépített mintaétrendben.

Fontos!

Akiknek hasnyálmirigy- vagy bélproblémáik vannak, nem ajánlott nyersen, például dzsúszként inniuk vagy salátaként enniük a tököt. Inkább főve püréként vagy főzelékként készítsék el

4 dolog, amit nem tudtunk a sütőtökről

1. Virágai is ehetőek.
2. Régen úgy tartották, kiváló a szeplők és a kígyómarás okozta seb halványítására.
3. A sütőtök kivonata valaha gyógyszerként is szolgált, keringési problémákra ajánlották.
4. Egyesek szerint segít az álmatlanság kezelésében is.

Magját is használjuk fel: rosttartalma segíti az emésztést, ráadásul egészséges fehérjeforrás. A pirított magot tehetjük levesekre, tálalhatjuk a körethez, vagy ha nem szeretjük, koleszterinmentes tökmagolajjal keverjük be a vegyes salátát.

Így kezdjük a diétát

A sütőtökdiéta szabályai egyszerűek.

1. Bizonyos ételeket ki kell iktatnunk a diéta idejére: nem ehetünk cukrosat (édesítőszereset igen!) és édes gyümölcsöket (banán, szőlő). Napközben azonban nassolhatunk alacsony cukortartalmú gyümölcsöt (narancs, mélyhűtött ribizli, savanyú alma). Csak reggeli, ebéd és vacsora szerepel a mintaétrendben.
2. Reggelente zabkásával indítsunk, ez magas tápértékű étel, ami nem emeli az egekbe a vércukorszintünket. A diéta minden nap egy kicsivel többet enged, ezt a lépcsőzetes felépítést kövessük!
3. Le kell csökkentenünk a sóbevitelt, tehát mindent csak feleannyira sózzunk, mint azelőtt!
4. Bármit ihatunk, amiben nincs cukor és nem szénsavas. Teát, kávét továbbra is kortyolgathatunk, de naponta legalább 2 l tiszta vizet (szűrt vagy ásványvizet) igyunk meg.
5. A vacsora essen 6 órára, vagy ha 10 óránál tovább vagyunk ébren, legfeljebb 7-re!
6. A 4. nap végén kezdjük újra elölről, így a diéta hossza összesen 8 nap.

Mintaétrend

1. nap: csak sütőtök

Reggeli: Saláta sütőtökből és répából lime- vagy citromlével leöntve. (Nyugodtan együk nyersen, zöldségekkel, és öntsük le joghurtos-fűszeres dresszinggel). Utána kása zabból, kölesből és rizsből. Csak steviával vagy agavésziruppal ízesítsük.
Ebéd: Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal a tetején (adjunk hozzá cukkinit, répát, hagymát, paradicsomot és kevés krumplit).
Vacsora: Grillezett sütőtök

2. nap: sütőtök és gyümölcs

Reggeli: Sütőtöksaláta, zabkása savanyú almával és fahéjjal.
Ebéd: Zöldségleves tökbélből sok zöldséggel és tésztával (bármennyi), majd 2 szelet sütőtökpite­ cukor nélkül, steviával elkészítve.
Vacsora:Gyümölcsválogatás (citrusok és erdei gyümölcs)

3. nap: sütőtök és zöldség

Reggeli: Sütőtök zabkásával, 1 savanyú alma.
Ebéd: Cukkinikrémleves, borsófőzelék, 1 tükörtojás.
Vacsora: Párolt hal grillezett sütőtökkel, gombával, krumplival és cukkinivel.

4. nap: sütőtök és kevés hús és keksz

Reggeli: Sütőtöksaláta, zabkása, 4 db háztartási keksz.
Ebéd: Marhahúsleves tészta nélkül, főtt marhahús és paradicsomos sütőtökpüré (a sütőtököt, a paradicsomot hagymán pirítsuk, fűszerezzük, és pürésítsük).
Vacsora: Sütőtökkrém pirítóssal (vöröshagymán pirítsuk a tököt, tegyünk hozzá egy kevés olívaolajat, sóval, borssal és majonézzel keverjük be, végül pürésítsük), ananászsaláta.

Receptek

Sütőtökkrémleves (4 főre)

Vágjunk szeletekre egy kisebb sütőtököt, és süssük 180 fokon kb. 30-40 percig. Vajon pirítsunk kevés póréhagymát, szórjunk rá 2 evőkanál lisztet, és fél percig pirítsuk tovább. Engedjük fel vízzel kavargatás közben, majd tegyük hozzá a héjából kivájt sütőtökdarabokat. Turmixoljuk össze az egészet. Sóval, borssal, kevés reszelt gyömbérrel fűszerezzük. Krémesíthetjük tejszínnel.

Sütőtökpite

Egy és egynegyed bögre friss sütőtökpürét, ízlés szerint steviát (kb. háromnegyed bögre cukornak megfelelő mennyiségű port), fél teáskanál sót, negyed teáskanál őrölt gyömbért, 1-1 teáskanál fahéjat és lisztet keverjünk. Adjunk hozzá 2 egész tojást, és keverjük jól össze. Adjunk hozzá még 1 csésze tejet, 2 evőkanál vizet és egy kevés vaníliaaromát. Öntsük kivajazott sütőformába, és először 200 fokon süssük 15 percig, majd 180 fokon további 35 percig.

Fotó: Shutterstock