Hozzávalók:
- 1,5-2 kg körüli kakas vagy tyúk
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kis csokor petrezselyem
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- friss rozmaring
- 75 g sűrített paradicsom
- 2 db babérlevél
- só, frissen őrölt bors
- 0,5 l száraz vörösbor
- olívaolaj
- 10 dkg zsírszalonna
- 25 dkg tarhonya
- A kakast feldaraboljuk, a farhátból, lábakból főzünk egy finom húslevest. A raguhoz a mellre, a szárnyakra, az alsó és felső combokra lesz szükségünk. Olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst (ha kell, részletekben), és körbepirítjuk. Beletesszük a felda-rabolt zöldségeket a zúzott fokhagymagerezdeket. Felöntjük annyi borral, amennyi majdnem ellepi, hozzáadjuk a fűszereket, sót, borsot és a paradicsompürét, kevés vizet, hogy ellepje a húst. Lefedve, takaréklángon forralva kb. 2 óra alatt puhára főzzük a kakast.
- A körethez a zsírszalonnát egészen apróra vágjuk, zsírjára sütjük, leszűrjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a tarhonyát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd ha kész, elkeverjük benne a szalonnát, és 1 evőkanálnyit keverünk hozzá a kakaspörkölt szaftjából.
1100 kcal, 35 g szénhidrát/adag