Konyha

Vörösboros kakaspörkölt pörcös tarhonyával

Ha éppen nem megyünk szüretelni, akkor is kellemes szüreti hangulatba ringathatjuk magunkat a hagyományos szüreti ételek segítségével.
kakaspörkölt receptek vörösboros kakaspörkölt vrábel kriszta

 

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg körüli kakas vagy tyúk
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kis csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • friss rozmaring
  • 75 g sűrített paradicsom
  • 2 db babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
  • 0,5 l száraz vörösbor
  • olívaolaj
  • 10 dkg zsírszalonna
  • 25 dkg tarhonya
  1. A kakast feldaraboljuk, a farhátból, lábakból főzünk egy finom húslevest. A raguhoz a mellre, a szárnyakra, az alsó és felső combokra lesz szükségünk. Olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst (ha kell, részletekben), és körbepirítjuk. Beletesszük a felda-rabolt zöldségeket a zúzott fokhagymagerezdeket. Felöntjük annyi borral, amennyi majdnem ellepi, hozzáadjuk a fűszereket, sót, borsot és a paradicsompürét, kevés vizet, hogy ellepje a húst. Lefedve, takaréklángon forralva kb. 2 óra alatt puhára főzzük a kakast.
  2. A körethez a zsírszalonnát egészen apróra vágjuk, zsírjára sütjük, leszűrjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a tarhonyát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd ha kész, elkeverjük benne a szalonnát, és 1 evőkanálnyit keverünk hozzá a kakaspörkölt szaftjából.

1100 kcal, 35 g szénhidrát/adag