Címlapsztori Sztárok

Varga Miklós: „A gyerekeim tehetségesebbek, mint én valaha voltam”

Nem az atyai túlzás beszél a legendás énekesből, amikor a 22 éves ikreit dicséri. Az Európa című örökzöld sláger előadója azt mondja, amikor annyi idős volt, mint most Szabolcs és Vivien, ő még nem is szerepelt a zenei pályán.

Csendes a budafoki ház. Az énekes egyetemista ikrei, Szabolcs és Vivien tavaly beköltöztek a belvárosba. „Kettesben maradtunk a feleségemmel, Erikával – meséli Varga Miklós. – A gyerekeink a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járnak, és mi messze lakunk a Vas utcai iskolától. Kész logisztikai bravúrt jelentett volna számukra reggelente elindulni. A gyerekek most együtt laknak. Nem aggódunk miattuk, jó testvérek és szorgalmasak. Erika is nyugodtabban alszik, amióta kettesben vagyunk. Ő ugyanis olyan lelkiismeretes édesanya, aki sosem tudott elaludni, amíg a srácok haza nem értek biztonságban.

Szabolcs és Vivien korábban ugyanazt a tehetségkutató műsort, a Sztárban Sztár + 1 kicsit nyerték meg, ám az édesapjuk ragaszkodott ahhoz, hogy legyen egy civil foglalkozásuk is. „Azt mondtam nekik, nem bánom, ha a színpadon szeretnétek érvényesülni, de előtte szerezzetek egy diplomát. A fiam a Corvinusra járt, a lányom a Metropolitan Egyetemre, mindketten kommunikáció szakon végeztek. Annak idején az én apám is megkövetelte tőlem, hogy legyen egy »tisztességes« szakmám. Geo­lógus végzettségem van. Az érettségi után három évig földmérőként dolgoztam. Később egy másik szakmát is kitanultam, kereskedelmi üzemgazdász diplomát szereztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán.”

Vivien és Szabolcs folytatja édesapjuk hivatását

Színésznek tanulnak az ikrek

Még szerencse, hogy Miklós idejekorán pályát módosított, hiszen előadói munkássága sikerekben gazdag. Színházi előadásokban, rockoperákban és a koncertszínpadokon egyaránt népszerű. „Szerintem a gyerekeim tehetségesebbek, mint én valaha voltam. 16-18 évesen már olyan technikával énekeltek, hogy tátott szájjal hallgattam őket. Nagyon büszke vagyok rájuk. Régebben gyakran a fejükre olvasták, hogy csak azért kaptak meg egy szerepet, mert Varga Miklós gyerekei. De én sosem protezsáltam be őket. A színművészetire is úgy jelentkeztek, hogy nem tudták róluk, hogy én vagyok az édesapjuk, csak azután derült ki, miután sikeresen felvételt nyertek. Az eredményeiket maguknak köszönhetik, megdolgoztak értük” – meséli az énekes.

Nyugdíjasként is eljátssza Istvánt

Miklós az életkora szerint már nyugdíjas. A valóságban az István, a király címszereplője. A mai napig játssza ezt a legendás szerepet.

„Ha hinni lehet a történészeknek, István király 23-25 éves volt az államalapításkor. Én 66 évesen is eljátszom őt a színpadon. Az a jó a színházban, hogy rugalmasan kezelhetők az évszámok. A hiteles előadásmód a fontos, és úgy tűnik, a közönség tőlem elfogadja Istvánt, nem feltétlenül fiatalemberként akarja látni őt. Ez a szerep végigkíséri az életemet, csakúgy, mint az Európa című ballada.”

Az örökzöld slágert számos külföldi előadó is feldolgozta, így a szerzemény után Miklósnak a mai napig jár a jogdíj. „Minden év májusában küldik az elszámolást, egy szép summát szoktak utalni a számlámra. Pedig eredetileg nem is az volt a dal szövege, amivel siker lett. Kék farmer volt a címe, és arról szólt, hogy kék a farmer, kopik a kék, de jó nekem így is… Aztán a teljes szöveg kicserélődött, csak a zenei alap maradt meg. Az új vers és a lírai hangszerelés pedig annyira passzolt egymáshoz, hogy egyfajta himnusszá vált a szerzemény. A mi szakmánkban sok múlik a szerencsén, ez a dal pedig szerencsés csillagzat alatt született.”

István királyként is hiteles. Sokan ezzel a szereppel azonosítják

Miklós csak azt sajnálja, hogy alapfokon beszéli az angol nyelvet, így a világhírnév elmaradt. „A 80-as években nagyon sok nemzetközi dalfesztiválon képviseltem hazánkat, de sajnos külföldön sosem tudtam barátságokat kötni, mert ahhoz kevés volt az angoltudásom. Ha most lennék fiatal, mindenképp megtanulnék egy idegen nyelvet. A gyerekeink már kéttannyelvű iskolába jártak, és középfokú angol nyelvvizsgájuk is van. Nekik sokkal könnyebb lesz külföldön boldogulni, ha úgy döntenének, hogy kilépnek a nemzetközi színpadra.”

Celebműsorokban nem fog szerepelni

Az énekest nem foglalkoztatja az idő múlása. Elégedett azzal, amit elért. „Utoljára negyvenévesen gondoltam arra, hogy az életem már túl van a tetőpontján, és onnan csak lefelé vezet az út. De rájöttem, hogy felesleges volt aggódnom, mert azóta is megtalálnak a színházi szerepek, a lehetőségek. Az egész nyarat végigdolgoztam, és komolyan azt vártam, hogy mikor jön végre egy kis pihenés. Most az István, a királlyal turnézunk, és több más fellépés mellett közben a Csináljuk a fesztivált! tévéműsor felvételén is részt veszek. Nincs okom panaszra. Sok helyre hívnak, de celebműsorokba nem megyek, nem akarok bohóckodni.”

Szabadidejében focizik, a  színészválogatott tagja. „Sajnos most van egy térdsérülésem, így kénytelen vagyok kihagyni az edzéseket és a hétvégi meccseket. A koromat ugyan nem érzem, de be kellett látnom, hogy a rehabilitációra már több idő szükséges. Fiatalon egy-két hét alatt helyrejött a sérült lábam, most már fontos a türelem, lassabban épülök fel. Jövő héten találkozom egy ortopéd szakorvossal, remélem, hogy segít a bajomon.”

A lába helyett egyelőre a szerzői vénáját erősíti. „Egy új album megírásán dolgozom. S közben abban bízom, hogy hátha kipattan a fejemből még egy akkora sláger, mint az Európa.”

A felesége is híresség volt

A Tévétorna című műsorból ismert Fejes Erika a mai napig rendszeresen tornázik. „A feleségem még mozgékonyabb, mint én. A 80-as években egy ország imádta, amikor az ikertestvérével, Marával együtt szerepelt a tévében. A lelkesedése azóta sem hagyott alább. A Budafoki Klau­zál Művelődési Házban mozgáskultúra tanfolyamot tart gyerekeknek és fiataloknak. Imádja a munkáját, én pedig őt” – árulja el nevetve a zenész.

Fejes Erika és Mara, az egykori tévétorna híres ikerpárja

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete