Címlapsztori Konyha Sztárok

A csillogó haj receptjét is ételben látta Záray Márta: így főzött 1983-ban a legendás művészházaspár

Olyan retró recepteket mutatunk, amitől minden mai séf kezében megáll a fakanál. Az emberek régen imádták az ilyesfajta ételeket.

1983-ban készült egy művész-szakácskönyv, a Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv, ami nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez. Koós János kedvenc receptjei is helyet kaptak a kiadványban, így például a tárkonyos báránylevese is, amit tárkonyecet tesz pikánssá. Ebből a kiadványból derült ki például az is, hogy Gregor József csak mérleg nélkül főzött.

Antal Imre pedig még zongoristaként volt ismert ekkor, neki a suhantott levese került be a szakácskönyvbe.

A népszerű Záray-Vámosi házaspár, azaz Záray Márta és Vámosi  János hat receptet is küldött a könyv szerkesztőinek.

Záray Márta és Vámosi János 1983-ban a Zenei ki mit főz? című szakácskönyvben az elkészült ételekkel

FOKHAGYMÁS HAL (4 személyre)

1,6 kg hal (busa, csuka, ponty), 20 dkg füstölt szalonna, 2-3 gerezd fokhagyma, só, 1 kg héjában főtt burgonya, 2 dl tejföl.

A halat kibelezzük, mindkét oldalon függőlegesen a gerincénél bevagdaljuk és a nyílásokba 5 mm vékony szalonnadarabokat és fokhagymaszeleteket dugunk. Kívül-belül megkenjük fokhagymával, sózzuk és összehajtjuk. Tepsibe tessszük, saját levében közepes tűzön kb. 20-25 percig sütjük. Amikor már majdnem kész, hasábburgonyát teszünk köréje, ráöntjük a tejfölt és készre sütjük.

RÁNTOTT SZELET KICSIT MÁSKÉPPEN (4 személyre)

8 szelet sertésfelsál vagy karaj, 2 dl tej, 1 evőkanál Vegeta, 4 dkg liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg zsír vagy olaj.

A kivert hússzeleteket 1,5 órán át tejben áztatjuk. A tejből kivéve megszórjuk Vegetával és a szokásos módon panírozzuk és kisütjük.

SÁRGARÉPA SALÁTA (4 személyre)

60 dkg sárgarépa vagy 2 csomó fiatal karotta, 4 dl limonádé vagy Olympos citromlé.

A sárgarépát lereszeljük és elkeverjük 4 dl cukrozott vagy szaharinos limonádéval. Hideg helyen állni hagyjuk. Grill csirkéhez nagyon finom, de önmagában is jó. Ugyanis ez a vitaminokban gazdag saláta (A, E, D, C) nemcsak tápláló és emésztési zavarokat szüntető, hanem jó ellenszere a törékeny körömnek és a fénytelen hajnak is (naponta kb. 3 sárgarépa).

BLUE CHEESE (4 személyre)

20 dkg rokfort, 1 tubus majonéz, 1 pohár tejföl, csipet só és bors, 1 evőkanál ecet vagy 1/2 citrom leve, kevés olíva olaj.

Lereszeljük vagy villával szétnyomjuk a rokfortot hozzátesszük a tejfölt, majonézt, kevés sót, borsot, leszűrt citromlevet vagy ecetet, pár csepp olívaolajat, s turmixgépben készre keverjük. Tehetünk bele még snidlinget, újhagymát. Tehetjük salátára a szokásos öntet helyett, kenhetjük párizsi szeletekre, pirított kenyérre sonkával; de nagyon jó grillezett húsokhoz is.

FRANCIA SALÁTALÉ

30 dkg körtebefőtt, 3 dkg paradicsompüré, 1 kávéskanál méz, 1gerezd szétnyomott fokhagyma, kevés reszelt vöröshagyma, bors, oregano (majoránna), Vegeta, só, kevés olaj, víz és borecet.

Mindezeket összeturmixoljuk, s salátára, nyers paradicsomra öntjük, vagy hús mellé tálaljuk.

FOGYÓKÚRÁS TÚRÓKRÉM

1/2 kg túró, 1 pohár tejföl, kevés reszelt hagyma, 1 doboz sajtkrém.

Mindent összekeverünk és hidegtálakat körítünk vele. Percek alatt elkészíthető.

Fotó: Fortepan / Hunyady József, Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv