Egészség

Diétás csodaitalok: turbó hatás minden kortyban, 3 kiló mínusz hetente

Nem könnyű megenni annyi gyümölcsöt és zöldséget, mint amennyire szervezetünknek valójában szüksége lenne. A belőlük kipréselt levekkel azonban pótolhatjuk a hiányt, és még karcsúbbak is leszünk.

Turbó hatás

A californiai Davis Egyetem kutatói kísérleteik során bebizonyították, ha diétázás közben naponta iszunk zöldség- és gyümölcsleveket, felgyorsíthatjuk a fogyást. Metabolikus szindrómában szenvedőket vizsgáltak, akik túlsúllyal, magas vérnyomással és rossz minőségű koleszterinszinttel rendelkeztek. Egy olyan diétát állítottak össze a számukra, amely gyümölcsben, zöldségben, rostokban, ásványokban gazdag ételekből állt, de kevés zsírt, nagyon kevés sót és telített zsírsavat tartalmazott. A fogyókúra alatt néhányan minden nap megittak 1-2 pohár, magas kálium-, de alacsony nátriumtartalmú vegyes zöldséglevet, amely paradicsom, sárga- és fehérrépa, zeller, petrezselyem, vízitorma, saláta, spenót keverékéből állt.

A kísérlet végére kiderült, a zöldséglevet fogyasztók sokkal gyorsabban vesztettek súlyukból, mint azok, akik nem egészítették ki diétájukat semmivel. Próbáljuk ki bátran mi is!

TIPP

Ilyenkor tavasszal végigcsinálhatunk egy háromnapos léböjtkúrát is. Első nap kerüljük a húsokat, szénhidrátokat és édességeket, de még együnk. Ne ugorjunk fejest a tisztítókúrába! Második naptól kezdhetjük a tiszta lékúrát, ami szakember segítsége és tapasztalat nélkül ne legyen több mint három nap. Ezután tartsunk két visszatérő napot is, amikor még mindig ügyelünk arra, hogy mit eszünk.

Diétás gyümölcshab-turmix

Hozzávalók:
✦ 30dkg fagyasztott piros bogyós gyümölcs (de másból is kipróbálhatjuk)
✦ 2 tojásfehérje
✦ természetes édesítőszer (xilitol, stevia)
✦ pár csepp almaecet

Elkészítés: Tegyük a turmixgépbe a hozzávalókat, és habosítsuk jól fel.

Sárgarépa-cékla koktél

Hozzávalók:
✦ 1 cékla
✦ 2 sárgarépa
✦ 1 narancs

Így készül: A nyers hozzávalókat dobjuk gyümölcscentrifugába, és préseljük le. A sárgarépa és a narancs a cékla ideális kiegészítője. Koktélunk így nem csak fogyaszt, de rengeteg ásványi anyagot, anti-oxidánst (pl. béta-karotint) és C-vitamint tartalmaz, így erősíti az immunrendszerünket.

Karcsúsító csodavíz

Németországban egyre több nő használja diétája kiegészítéseként a „Schlank-Wassert”. Más néven karcsúsító vizet. Ha szeretnénk kipróbálni a zsírégető csodamódszert, otthon is könnyen elkészíthetjük. Egy kancsóba tegyünk két liter vizet, majd reszeljünk bele egy körülbelül három centiméteres, friss, megpucolt gyömbérdarabot. Vágjunk vékony szeletekre egy kígyóuborkát és egy citromot is, ezeket is adjuk a vízhez. Végül szórjunk minimum 12 friss mentalevelet hozzá. Keverjük össze, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap egyenletesen beosztva igyuk meg az egészet. Végig a diétánk alatt kortyolgassunk a keverékből. A gyömbér jó hatással van a vérkeringésre és az emésztésre, az uborka remek vízhajtó, a citrom elősegíti a méregtelenítést, a menta pedig amellett, hogy serkenti az anyagcserét, még az éhségérzetet is csökkenti.

TIPP

Bármilyen koktélt készítünk, tehetünk bele egy kevés gránátalmát is. Ez a gyümölcs csökkenti a koleszterinszintet, folsavat tartalmaz, így segít megelőzni a diéták során pillanatok alatt kialakuló vashiányt.

Fotó: shutterstock