Hozzávalók (24 cm átmérőjű kör alakú formához, 16 szelethez):
- 25 dkg alma meghámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- ¾ citrom reszelt héja és leve
- 6 egész tojás
- 20 dkg barna cukor
- csipetnyi só
- 30 dkg durvára darált dió, vagy dió és mandula vegyesen
- 7,5 dkg liszt
- ¾ csomag sütőpor
- a citrusos almasziruphoz:
- a kinyomkodott alma leve
- kb. 5 dkg cukor
- ¾ citrom leve
- a mákhabhoz:
- 2 tojásfehérje
- 7,5 dkg porcukor
- 5 dkg darált mák
- 5 dkg kristálycukor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almára öntjük a citrom levét, és 5 percig hagyjuk állni. Alaposan kinyomkodjuk, a levét félretesszük. A tojásfehérjét a cukor felével felverjük. A tojássárgákat a reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral habosra keverjük, majd a darált dióval, liszttel, sütőporral és a kinyomkodott reszelt almával finoman hozzákeverjük a fehérjéhez.
A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amíg sül a tészta, elkészítjük az almaszirupot. A kinyomkodott almalevet egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Kétharmadára beforraljuk, hagyjuk kihűlni, majd a szintén kihűlt torta tetejére locsoljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, 2-3 evőkanál vízzel hígítjuk. 5 dkg cukrot összeforralunk fél dl vízzel, majd leforrázzuk vele a mákot. Hagyjuk kihűlni. A mákhabhoz a porcukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan belekeverjük a leforrázott és kihűtött mákot. A torta tetejére kenjük a habot.
280 kcal, 32 g szénhidrát/szelet