Balkán-burger (1630 Ft/adag)
Hozzávalók:
- 4 db csirkemellfilé
- 1 dl olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- teáskanál oregánó, kakukkfű, só, frissen őrölt bors
- 1 kisebb padlizsán
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- 8 db házi lepény (receptjét lásd az ajvárnál)
- ajvárkrém vagy sárgaborsókrém (a receptek a többi anyagban)
- paradicsom, uborka, zöldsaláta a tálaláshoz
Elkészítés:
- A megtisztított csirkehúst körbes-sózzuk, borsozzuk, megkenjük az olívaolajjal, megszórjuk a zöldfűszerekkel, a zúzott fokhagymával, és lefedve legalább 3-4 órára (de az sem baj, ha egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
- A zöldségeket is előkészítjük a tálaláshoz: megtisztítjuk és felkarikázzuk őket. A hűtőből kivett húsok mindkét oldalát közepesen forró serpenyőben, kontakt- vagy faszenes grillen oldalanként kb. 7-8 perc alatt szép pirosra sütjük. A karikázott cukkinit és a lila hagymákat is grillezzük. 3. Összeállítjuk a burgereket: 4 lepényt megkenünk az ajvárral vagy a sárgaborsókrémmel (ha nem ezt, akkor kenhetünk fokhagymás joghurtot alá), ráhelyezzük a húsokat, végül ráhalmozzuk a grillezett és a friss zöldségeket, majd lezárjuk a lepény másik felével.
Sajtos-paprikás pljeskavica (490 Ft/adag)
Hozzávalók:
- 30 dkg darált marhanyak
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 fej lila hagyma
- 1 db kisebb kápia paprika
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- frissen őrölt bors
- 1 mokkáskanál csili
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kis csokor finomra vágott petrezselyem
- evőkanál szárított bazsalikom és oregánó
- 10 dkg edami vagy trappista sajt
Elkészítés:
- A darált húsokat összedolgozzuk. A lila hagymát és a kápia paprikát aprórafelkockázzuk, és a húshoz keverjük. A sajt kivételével az összes fűszert és hozzávalót is hozzáadjuk, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Legalább 12 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
- A sütés előtt a sajtot lereszeljük, majd úgy formázzuk a húspogácsákat, hogy mindegyik közepébe teszünk egy-egy adag sajtot.
- Faszenes grillen, illetve ha a konyhában készítjük, közepesen forró serpenyőben vagy kontaktgrillen oldalanként kb. 5 perc alatt szép pirosra sütjük a húsok mindkét oldalát.
Túrós burek (470 Ft/adag)
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- dkg búzadara
- 2 db tojás
- csipet só
- 5-6 darab réteslap
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás a rétes kenéséhez
Elkészítés:
- A túrót villával áttörjük, elkeverjük a búzadarával és a tojásokkal. Csipetnyi sóval ízesítjük.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A réteslapokat egyesével megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen szétosztjuk rajtuk a tölteléket, vékony rudakba feltekerjük, majd spirálalakban óvatosan sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket. Ha itt -ott kirepednek, nincs baj, ott szorosabban illesszük őket egymás mellé, nem fog kifolyni a töltelék.
- A rétesspirált megkenjük a felvert tojással, majd kb. 25-30 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.
- Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Fogyaszthatjuk enyhén sósan, vagy utólag mézzel csorgatva.
Ajvár sült zöldségekből házi lepénnyel (460 Ft/adag)
Hozzávalók:
- 1 kg kápia paprika
- 1 kisebb padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl étolaj
- só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- a házi lepényhez:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 1,5 dl natúr joghurt
- langyos víz
Elkészítés:
- Az egészben hagyott paprikákat és a padlizsánt faszenes grillen puhára sütjük. Ha nincs grillezési lehetőség, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 230 fokos sütőben 45 perc alatt sütjük meg őket. Hagyjuk kihűlni, és lehúzzuk a héjukat.
- A finomra vágott vöröshagymát fél dl olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megsült paprikát és padlizsánhúst, pépesre főzzük, sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymával, ecettel fűszerezzük. Teljesen hagyjuk kihűlni.
- Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, eltevésre: ekkor a krémet forrón tiszta üvegekbe töltjük, lefedjük, fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, és a dunsztban hagyjuk kihűlni.
- A lepényhez a lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot, fél dl olajat, majd annyi langyos vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Összedolgozzuk a tésztát, lisztezett felületen ruganyosra gyúrjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Amint megkelt, 16 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen egyesével vékony lepényeknek kinyújtjuk, és zsiradék nélkül, tapadásmentes serpenyőben oldalanként fél-fél perc alatt készre sütjük.
Csevapcsicsa sárgaborsókrémmel, házi lepénnyel (680 Ft/adag)
Hozzávalók:
- 40 dkg darált marhahús
- 20 dkg darált sertéshús
- 20 dkg darált bárányhús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- evőkanál paradicsompüré
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- só, frissen őrölt bors, olaj
- A sárgaborsókrémhez:
- 25 dkg sárgaborsó
- 1 evőkanál tahini (szezámkrém – elhagyható)
- evőkanál olívaolaj
- 1 dl görög joghurt
- 1 kis gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 mokkáskanál szárított, morzsolt csili
- negyed citrom
Elkészítés:
- A húsokat tálban összekeverjük, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a pirospaprikát, a paradicsompürét, a szódabikarbónát és a sót, borsot. Alaposan összegyúrjuk a húsmasszát, fóliába tekerjük, hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk legalább 12 órát érni.
- Olajos kézzel kis kolbászokat formázunk, és faszenes grillen vagy kontaktgrillen készre sütjük.
- A sárgaborsókrémhez bő, sós vízben puhára főzzük a sárgaborsót, és leszűrjük. Hozzákeverjük a tahinit, az olívaolajat, a joghurtot, a fokhagymát, és botmixerrel krémesítjük. Megsózzuk, borsozzuk, a római köménnyel, a csilivel és a citromlével ízesítjük.
- A csevapcsicsát a lepénnyel és a sárgaborsókrémmel tálaljuk.
(Kiemelt kép: pexels.com)