Konyha

Recept: főétel sem kell, ezekkel a tartalmas levesekkel egyben megoldható az étkezés

Ha téliesre fordul az idő, olyan jólesik felmelegedni egy tál forró levessel! A hüvelyesek ráadásul rostokban és fehérjében gazdagok, így nagyon egészségesek.

Kókusztejes vöröslencseleves

Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• lenmagolaj
• 2 evőkanál curry-fűszerkeverék
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 25 dkg édesburgonya
• 20 dkg vöröslencse
• 1 dl paradicsompüré
• 2 dl kókusztej
• só, fél citrom
• 1 teáskanál csilikrém

1. Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a curry-fűszerkeveréket, a gyömbért, a római köményt, a zúzott fokhagymákat, a kockára vágott édesburgonyát.
2. Pár percig az édesburgonyát is dinszteljük, majd beletesszük a vöröslencsét, és felöntjük 1,2 liter vízzel.
3. Addig főzzük, amíg a lencse szétfő, és az édesburgonya megpuhul. Megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd elkeverjük benne a kókusztejet. Összeforraljuk, kevés citrom- vagy lime-lével savanyítjuk, csilivel fűszerezzük.

Babos póréleves

Hozzávalók:
• 1 szál póréhagyma
• olaj
• 20 dkg csirkemell
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 dl tejszín
• 25 dkg főtt fehér bab (konzerv)
• 1 csokor petrezselyem

1. A póréhagymát felkarikázzuk. A felét az olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, a zúzott fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és 1-2 percig kevergetve kifehérítjük a húst. Felöntjük 1 liter vízzel, és lefedve, takaréklángon 15 percig főzzük.
2. A szétfőtt póréhagyma nagy részét kivesszük a levesből, botmixerrel pürésítjük, majd visszaszedjük a levesbe. Beletesszük a tejszínt, a lecsöpögtetett babkonzervet és a maradék nyers, felkarikázott póréhagymát.
3. 5 perc alatt összeforraljuk a levest, végül petrezselymet szórunk a tetejére.

Spenótos bableves füstölt hússal

Hozzávalók:
• 20 dkg szárazbab
• 1 fej vörös-hagyma
• olaj
• 25 dkg füstölt hús
• 1 csokor zsálya
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 10 dkg árpa-gyöngy
• 15 dkg leveles spenót

1. A babot előző este egy éjszakára vízbe áztatjuk.
2. Az aprított vöröshagymát olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a darabokra vágott füstölt húst, a zsályaleveleket és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Kevergetve enyhén át­pirítjuk, majd beletesszük a leszűrt babot.
3. 1 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, és majdnem teljesen puhára főzzük a babot. Hozzáadjuk az árpagyöngyöt, és 15 percig azzal együtt főzzük a levest.
4. A tisztított spenótot felcsíkozzuk, serpenyőben, kevés olajon 1 gerezd zúzott fokhagymával rövid idő alatt megfonnyasztjuk, majd a leveshez keverjük.

Képek: Vrábel Kriszta