Konyha

A gyereknek uzsonnára, de desszertnek is tökéletes: Barackos édes zsemle – Recept

Kezdődik a tanév, újra indul a mindennapos ételcsomagolás a gyerekeknek. Ezt a péksüteményt örömmel majszolják majd az iskolában.

Hozzávalók 8 zsemléhez:
• 50 dkg búzaliszt
• 1 tasak instant élesztő
• csipet só
• 7 dkg vaj
• 1,5 dl tejföl
• 2 evőkanál méz
• 2 szem őszibarack
• 1 db tojás

1. A lisztet elkeverjük az élesztővel, csipet sóval, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt, a mézet, és annyi vizet, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt ruganyosra gyúrjuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten, konyharuhával takarva 1,5-2 órán át kelesztjük.
2. A tésztát nyolc részre osztjuk, lisztezett felületen 1,5 cm vastag köröket nyújtunk belőlük, mindegyik közepére teszünk egy kupac apróra kockázott őszibarackot. A széleket összefogjuk, és zsemléket formázunk.
3. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 30 percig kelesztjük őket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A zsemléket megkenjük a felvert tojással, majd kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta