Almás-fahéjas sütőtökleves tökmagpesztós rúddal
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 80 dkg pucolt sütőtök
• 2 alma
• 1 naracs
• 1,5 dl natúr joghurt
• 2 rúd fahéj
• egy 3-4 cm-es gyömbérdarab
• só, frissen őrölt bors
• chilikrém ízlés szerint
• egy kis csokor friss koriander vagy petrezselyem
A tökmagpesztós rúdhoz:
• 1 tekercs (275 g) kész leveles tészta
• 1 nagy csokor petrezselyem
• 5 dkg tisztított pörkölt tökmag
• 1 dl tökmagolaj
• só
1. A sütőtököt felkockázzuk, a feldarabolt almával együtt lábosba tesszük, és felöntjük 1,5 l vízzel. Hozzáadjuk a meghámozott, felszeletelt gyömbért és a fahéjrudakat. Megsózzuk, megborsozzuk, majd puhára főzzük a tököt.
2. Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzákeverjük a narancs héját és a kifacsart levét, valamint a natúr joghurtot. Összeforraljuk, és ízlés szerint tovább fűszerezzük sóval, borssal, chilivel és finomra vágott korianderzölddel.
3. A pesztóhoz a tökmagot, a petrezselymet és a tökmagolajat botmixerrel krémesítjük, ízlés szerint megsózzuk.
4. A leveles tésztát kiterkerjük, megkenjük a pesztóval. Még egyszer megsózzuk, majd 3 centiméteres csíkokra vágjuk.
A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírra helyezve, 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A levest a pesztós rudakkal kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta