Fehérspárga-saláta csirkemellel és Cézár-öntettel
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 25 dkg fehér spárga
• 60 dkg újkrumpli
• 2 db főtt tojás
• 10 dkg sóskalevél
• 10 dkg paradicsom
• 25 dkg csirkemell
• 5 dkg kapribogyó
• 5 dkg olívabogyó
• só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
• 2 db tojássárgája
• 1 dl napraforgóolaj
• 1 citrom
• 2 evőkanál Worcestershire-szósz
• 1 evőkanál dijoni mustár
• őrölt bors, tengeri só
• olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
1. Elkészítjük a Cézár-öntetet: a tojások sárgájához cseppenként adagoljuk a napraforgóolajat, miközben elektromos mixerrel nagy fokozaton addig keverjük, amíg a tojás fel nem veszi az összes olajat. Hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát, a mustárt, a citrom levét, a Worcestershire-öntetet is. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
2. A nagyobb darabokra vágott csirkemellet megsózzuk, megborsozzuk, teflon serpenyőben, olívaolajon ropogósra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Azért nem sütjük eleve kis kockákban, hogy szaftosabb maradjon.
3. A megtisztított spárgát 2-3 centiméteres darabokra vágjuk. Tapadásmentes serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon 3-4 perc alatt megpirítjuk.
4. A megtisztított, kockákra vágott krumplit előbb kevés olajon jól átpirítjuk, majd kevés vizet öntünk alá, és készre pároljuk. Közben megsózzuk.
5. Egy tálban összeállítjuk a salátát: a krumplihoz adjuk a spárgát, ha kihűlt, hozzáforgatjuk sóskaleveleket, a csirkehúst, a feldarabolt tojást, az olíva- és kapribogyót, a darabokra vágott paradicsomot. Tálalás előtt meglocsoljuk a Cézár-öntettel, megsózzuk, megborsozzuk.
Fotó: Vrábel Kriszta