Konyha

Hűsítő finomságok: 3 egyszerű pohárkrém gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek

A rétegzett krémeknek a látogatóba érkező gyerekek éppen úgy örülni fognak, mint a szüleik. Egy finom desszerttel ugyanis mindenki szívesen visszakalandozik az időben.

Epres tejfölkrém piskótával

Hozzávalók 4 adaghoz:
a piskótához:
3 db tojás
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
a krémhez:
850 g tejföl
10 dkg porcukor
1 citrom
40 dkg eper

1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a porcukorral elektromos habverővel 4-5 percig, fehéredésig keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, fakanállal óvatosan összekeverjük a piskótatésztát.
2. Az elkészült tésztát egy sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsiben 1,5 cm vékonyan szétterítjük. 10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
3. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével.
4. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
5. A kihűlt piskótát felcsíkozzuk. Kerámia- vagy üvegtál aljára kenünk egy adag tejfölt, ráteszünk egy sor piskótát. Megkenjük a tejfölkrém 1/3-ával, és megszórjuk eperdarabokkal. Ugyanígy 2 másik réteget is készítünk, a tetejére tejföl és eper kerüljön. Hűtőszekrényben pihentetjük egy éjszakát. Ezalatt a folyékony tejfölkrém megszilárdul, a piskóta pedig a tejfölből kicsapódó savótól szaftos lesz.

Bounty pohárkrém kókuszos granolával

Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
10 dkg étcsokoládé
7 dkg kókuszreszelék
5 dkg cukor
2,5 dl habtejszín;
A granolához:
10 dkg zabpehely
15 dkg kókuszreszelék
5 dkg vaj
1 dl napraforgóolaj
10 dkg cukor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál őrölt fahéj
egy csipet só

1. A granolához a vaj és az olaj kivételével összekeverjük a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a kakaóport, a cukrot, a fahéjat és a csipet sót. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, az olajat, és kézzel morzsásra dolgozzuk a keveréket.
2. A morzsát vékony rétegben szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt ropogósra sütjük. Figyeljük, hogy ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni. Egy részét felhasználjuk a desszerthez, a többit eltehetjük reggelire – a gyerekek joghurttal fogyaszthatják el.
3. A krémhez egy lábasban elkeverjük a pudingport a cukorral. Fokozatosan felöntjük és csomómentesre keverjük a tejjel. Forralva készre főzzük a pudingot. Kettéosztjuk, az egyik részben elkeverjük az apróra tört étcsokoládét, a másikban a 7 dkg kókuszreszeléket. Hagyjuk teljesen kihűlni, és közben időnként átkeverjük.
4. A tejszínt felverjük kemény habnak, majd ketté­osztva hozzáforgatjuk a teljesen kihűlt csokis és kókuszos pudingokhoz. Tálalás előtt poharakba rétegezzük a desszertet.

Málnás-bazsalikomos túrómousse

Hozzávalók:
50 dkg (fagyasztott) málna
15 dkg friss málna a díszítéshez
50 dkg túró
2 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
egy kis csokor friss bazsalikom

1. A fagyasztott málnát egy tálba szedjük, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
2. A túróhoz a botmixer táljában hozzáadjuk a joghurtot és a cukrot, pár levélke bazsalikomot, majd a géppel krémesre keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a túróhoz.
3. A túrókrémet összeforgatjuk a citrom reszelt héjával és a kiolvadt, lecsöpögtetett málna felével. A maradék málnát és a gyümölcslevet poharakba osztjuk szét, és rákanalazzuk a könnyű krémet. Friss málnával és bazsalikommal tálaljuk.

Fotók: Vrábel Kriszta