Konyha

Lepénykenyér és limonádé: spórolós grillparti menü – 3 recept

A grillezés a nyár legjobb szórakozása. De nemcsak húsokat süthetünk a parázs fölött, hanem kenyeret is, a forróságot pedig mentás limonádéval enyhíthetjük.

Faszénen sütött lepénykenyér

Hozzávalók:
■ 35 dkg liszt ■ 2 dl natúr joghurt
■ 3 dkg vaj ■ 4 g szárított élesztő
■ 1 csapott mokkáskanál só
■ liszt a nyújtáshoz

A kenyér összes hozzávalóját összekeverjük. Adunk hozzá annyi langyos vizet, hogy gyúrható, közepesen lágy tésztát kapjunk. 1,5-2 órán át kelesztjük a tésztát, majd gombócokra osztjuk, és ezeket bőségesen alálisztezve kinyújtjuk. Faszén fölé helyezett grillrácson megsütjük a lepények egyik oldalát, szépen fel fog hólyagosodni, majd megfordítjuk. A két oldal sütése kb. 1 perc.

Az ősi kenyér

A lepénykenyér minden kenyér őse, a sült tészta legrégibb fajtája, és számos országban még ma is az egyetlen kenyérféleség. Nálunk is sokáig megmaradt, és szerencsére mostanában reneszánszát éli.

Mentás-bazsalikomos limonádé

Hozzávalók 2 literhez:
■ 15 dkg cukor ■ 1 nagy csokor bazsalikom ■ 20 mentalevél ■ 4 nagy citrom

A cukorból szirupot főzünk: elkeverjük 2-2,5 dl vízzel, felforraljuk, gyöngyözve forraljuk 5 percig, majd lehűtjük. Belefacsarjuk a citromok levét. Megmossuk, megszárítjuk a bazsalikom- és mentaleveleket, hozzadjuk a szirupot, botmixerrel enyhén turmixoljuk. Kancsóba öntjük, vízzel felöntjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt átszűrjük, jégkockával kínáljuk.

BBQ oldalas

Hozzávalók:
■ 1 kg oldalas
■ 4 evőkanál sűrített paradicsom
■ 1 evőkanál fehérborecet
■ 1 evőkanál Worcester-szósz
■ 2 evőkanál méz
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, bors
■ 7 evőkanál olaj

Elkeverjük az olajat a mézzel, a sűrített paradicsommal, a Worcester-szósszal, a fehérborecettel, az aprított fokhagymával. Enyhén sózzuk, borsozzuk. A húst megmossuk, szárazra töröljük, a csontok között feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk. Kenjük be a fűszeres szósz felével, helyezzük egy tűzálló tálba, alufóliával fedjük le, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Fóliával lefedve süssük a húst 220 fokon 1 órán keresztül. Vegyük ki a sütőből, kenjük meg a maradék páccal, kerti grillen süssük ropogósra 10 perc alatt.

Kakukkfüves csirkehamburger

Hozzávalók:
■ 4 darab magos zsemle
■ 40 dkg csirkemell
■ 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
■ 1,5 evőkanál kakukkfű
■ 4 evőkanál sűrített paradicsom
■ 2 evőkanál piros Karikás Pista erős paprika
■ 1 teáskanál méz
■ 1 gerezd fokhagyma
■ zöldsaláta-levelek
■ 2 paradicsom
■ lila hagyma

A húst akkora szeletekre vágjuk, hogy jól elférjenek a zsemlékben. Sózzuk, borsozzuk őket, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk kakukkfűvel. Fóliával lefedjük, hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára. A sűrített paradicsomhoz hozzáadunk 1 szem felkockázott friss paradicsomot, 1 evőkanál aprított Karikás Pistát, a fokhagymát, a mézet és kakukkfüvet. Botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. A zsemléket kettévágjuk, a vágott felüket megpirítjuk a grillrácson. A csirkemelleket készre grillezzük. Egy-egy salátalevelet helyezünk a zsemlékbe, rátesszük a grillezett húst, a vékonyra szelt paradicsomkarikákat, a maradék Karikás Pistát, a hagymaszeleteket, végül a mártást.

Rozmaringos grillkolbász csípős mártogatóssal

Hozzávalók:
■ 50 dkg grillkolbász
■ 10 db 5-6 cm-es rozmaringág
■ 10 dkg natúr krémsajt
■ 10 dkg natúr görög joghurt
■ 5 dkg juhtúró
■ 3 dkg zöld Karikás Pista erős paprika
■ frissen őrölt bors
■ 1 gerezd fokhagyma
■ fél dl extra szűz olívaolaj

A joghurtot, juhtúrót és a krémsajtot az olajjal együtt simára keverjük. A Karikás Pistát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát és pár levél rozmaringlevélkét is felaprítunk, és a joghurtos krémhez keverjük. Frissen őrölt borssal fűszerezzük (sózni nem szükséges, a Karikás Pista sós lében áll). A rozmaringágakat elfelezzük, minden kolbászba tűzünk egy-egy ág rozmaringot. Grillrácson készre sütjük a kolbászokat, és mellé tálaljuk a fűszeres-csípős joghurtkrémet.

Fotó: archív