Konyha

Gyors és kiadós tokányok: 5 olcsó recept kezdő szakácsnőknek is

A neve ijesztő, pedig nem kell tőle félni, a zöldség és a hús ravaszul keveredik, az étel szinte kiált a fűszerek és a finom bor után. Ha egy gyors, de kiadós ebédre vágyunk, vagy nagy társaság jön vendégségbe, irány a tokány!

Paprikás-tejfölös sertéstokány

Hozzávalók:
■ 80 dkg sertéscomb
■ 10 dkg húsos füstölt szalonna
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 sárga húsú paprika
■ 1 zöldpaprika
■ 1 csokor snidling
■ 1 csokor petrezselyem
■ 2 dl tejföl
■ 1 kiskanál liszt
■ őrölt bors, só

A szalonnát vágjuk ap­ró koc­kákra, és süssük ropo­gós­ra. Szórjuk bele a felaprított hagymát meg a zúzott fok­hagymát, és keverjük hozzá az ujjnyi vastag csíkok­ra szelt húst is. Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje, és fedővel letakarva pároljuk félpuhára. Sózzuk, borsozuk, szórjuk meg az aprított snidlinggel és petrezselyemmel, majd keverjük hozzá a vékony csíkokra vágott papri­ká­kat. Most már fedő nélkül pároljuk puhára, és sűrítsük tejfölös, lisztes habarással.

Zöldséges

A 80 dkg marhacombot vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Forró olaj­ban pirítsuk meg a felaprított hagymát és a zúzott fok­hagymát. Adjuk hozzá a húscsíkokat, és fehére­dé­sig pirítsuk. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje, és sózzuk, borsozzuk. Fedővel letakarva pároljuk félpuhára. 2 szál meghámozott sárgarépát, egy fehérrépát és egy fej karalábét szintén csíkozzunk ujjnyi vastagra, és tegyük a hagymás raguba. Öntsünk hozzá még kevés vizet, és fedő nélkül pároljuk puhára.

Zöldborsós

A forró olívaolajban dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Tegyünk bele 80 dkg ujjnyi vastag csíkokra vágott pulykamellfilét, és pirítsuk fehéredésig. Szórjunk bele 25 dkg zöldborsót, és öntsünk rá annyi zöldséglevest, hogy éppen ellepje. Sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és snidlinggel fűszerezzük. Fedővel letakarva pároljuk félpuhára, majd fedő nélkül pároljuk sűrűbbre a levét.

Fehérboros-paradicsomos

A kicsontozott csirkecombok (80 dkg) húsát vágjuk vékony csíkokra. 3 dkg vajban pirítsunk üvegesre egy fej összevágott vöröshagymát. Tegyük bele a húscsíkokat, és annyi zöldséglevest öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és pároljuk félpuhára. Öntsünk rá 1,5 dl fehérbort, és szórjunk hozzá 3 apró kockákra vágott paradicsomot. Pároljuk tovább, és mielőtt elké­szül­ne, szórjuk meg fél csokor apróra vágott petrezselymmel.

Gombás-zöldborsós

Vágjunk ujjnyi vastag csíkokra 80 dkg borjúcombot. Az olvasztott vajban pároljuk üvegesre az aprított vöröshagymát. Keverjük hozzá a húst, és süssük fehéredésig. Szórjunk bele 20 dkg zöldborsót, 15 dkg felszeletelt gombát, és öntsük fel annyi zöldséglevessel, hogy éppen ellepje. Szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel. Fedővel letakarva pároljuk félpu­hára, majd fedő nélkül pároljuk tovább, hogy a leve kissé besűrűsödjön.

Fotó: pexels