Lélek

Nem túl jóképű, viszont boldoggá tesz!

A csúnya pasikkal tényleg boldogabb az élet? És ha igen, akkor mi lehet ennek az oka? És vajon minden nő így érzi, vagy vannak, akik ezt másként látják?
bata kata boldogság buktató csalódás csúnya pasi fehér gabriella nem túl jóképű pszichológus társkereső

„Attól, hogy egy férfi nem szép, még nem válik egy csapásra kedvessé, humorossá és figyelmessé. De hamar rádöbben, hogy éppen ezek azok a tulajdonságok, amelyekkel ellensúlyozni tudja a külsejét. Ez pedig elég motiváció arra, hogy jobban igyekezzen megnyerni egy nő figyelmét, többet tegyen az ügye érdekében. Azoknak a férfiaknak, akiket kevésbé vonzó külsővel áldott meg a sors, muszáj más erényeiket előtérbe hozni, hogy érvényesülni tudjanak a nők körében” – mondta Fehér Gabriella pszichológus. Ezért van az, hogy míg egy szívdöglesztő pasinak elég végigvonulnia az utcán, és máris fürtökben lógnak rajta a csajok, addig egy csúnyább férfinek muszáj kedvesnek, figyelmesnek, humorosnak vagy szórakoztatónak lennie ahhoz, hogy felfigyeljenek rá a nők. (Persze azzal is sikeres lehet bizonyos nőknél, ha szemtelenül gazdag, de ez egy teljesen másik téma.) „Minél fiatalabb egy nő, annál igényesebb a választott férfi külsejére, de ez érthető is, mert akkor még jobban válogathatnak. A fiatalság ugyanis önmagában együtt jár a szépséggel, így megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy szemezgessenek a fiúkból. Ahogy az idő halad, egyre inkább előnybe kerülnek a tartós kapcsolathoz szükséges tulajdonságok is. Felértékelődik a hűség, háziasság, figyelmesség, megbízhatóság. Fontosabbá válik, hogy valakivel beszélgetni is lehessen, mint az, hogy a barátnők irigykedjenek, amikor meglátják a közös fotókat. Ezek lassan, idővel felülírják a külsőre vonatkozó erényeket, inkább az apasághoz köthető pozitív tulajdonságok válnak fontossá. Ez persze nem azt jelenti, hogy ilyenkor egy nő tudatosan apát keres a leendő gyermekének. Bár ilyen egyszerű lenne, és bár ilyen tudatosan működnének ezek a dolgok, de sajnos nem így van. A valóságban egy nőnek ilyenkor fogalma sincs arról, hogy ő már szeretne megállapodni, nem tudatosul benne, egyszerűen ösztönösen elkezd nyitni az értékes tulajdonságú férfiak felé. És hogy ez mikor jön el? Az nagyon változó. Függ attól is, hogy milyen az illető alaptermészete, és attól is, hogy mikor lép a fészekrakó életszakaszba. Utóbbi egyébként egyre inkább kitolódik. Míg korábban 20-22 évesen már gyerekre vágytak a lányok, ma 30 felett kezdenek el egyáltalán azon gondolkodni, hogy jó lenne már egy komoly kapcsolatban élni” – mondta a pszichológus.

Csalódás a köbön

Az ember egész életében tanul, és ezek alapján alakul ki a személyisége. Egy nő előbb-utóbb rájön, hogy a szépfiúk többsége úgy érzi, hogy megkaphat minden nőt – és ez nagyjából így is van –, éppen ezért lazábban veszik a kapcsolatokat, mint azok a pasik, akik kevésbé előnyös külsővel vannak megáldva. Hiszen ők, ha elveszítenek egy lányt, akkor nagyon nehezen találnak új párt maguknak.

A társkeresők buktatója

„A társkereső oldalak nagyon becsapósak, hiszen ott szinte kizárólag a külső alapján születhet ítélet a másikról. Pedig egy fotó nem árul el semmit az égvilágon. Gondoljunk csak arra, hogy mindenki már alapból előszeretettel tesz fel magáról olyan képet, amin egy kicsit – vagy nagyon – jobban néz ki, mint a valóságban. A másik, hogy teljesen más, ha valakiről látunk egy kimerevített, jól elkapott fotót, mint ha látjuk a gesztusait, a mozdulatait, halljuk a beszédét. Ezért ezek a társkereső oldalak minimális esélyt jelentenek a nem adoniszi külsejű férfiak számára, hiszen esélyük sincs arra, hogy a pozitív  tulajdonságaikra helyezzék a hangsúlyt. Ettől függetlenül ők se mondjanak le erről a lehetőségről, mert mindenkinek más a zsánere. Van, akinek az alacsonyabb, vékonyabb férfiak jönnek be, és vannak, akiknek a magas, sportos vagy mackós típusok. De azoknak a férfiaknak, akik nem annyira szívdöglesztőek, azért érdemesebb olyan helyen párt keresni, ahol megszólíthatnak egy nőt, beszélhetnek hozzá, lenyűgözhetik a humorukkal” – tanácsolta Fehér Gabriella.

A férfiaknak fontosabb a külső

„Végeztek egy vizsgálatot, amely arra irányult, hogy mennyire van fontos szerepe a külsőnek egy párkapcsolatban. Az eredmény kimutatta, hogy bár alapvetően mindkét nemnek fontos a kedvese megjelenése, mégis, a férfiaknak valamivel jobban számít, hogy mennyire csinos a barátnőjük. A kutatást végző szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy akkor működik legjobban egy kapcsolat, ha a férfi egy picivel kevésbé előnyös megjelenésű, mint a nő. Ha a nő a kevésbé vonzó, akkor a férfi nem teper a kapcsolatban, nem küzd a nő megtartásáért. Ennek oka, hogy a férfiaknak sokkal fontosabb a nők látványa. Épp úgy, mint a szexualitásban. A férfiak szeretik látni a nőt szerelmeskedés közben, jó nekik, ha gyönyörködhetnek a másikban, míg a nők jobban szeretik a félhomályt, számukra a szavaknak, a vallomásoknak nagyobb szerepe van” – fűzte hozzá a szakértő.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete