Konyha

Ez az olaszok kedvenc levese: koktélparadicsom ízesíti meg a fejtettbab-levest

A kánikulában jól jönnek a levesek, mert nem terhelik meg a gyomrunkat. Ráadásul e heti ajánlatainkat főzni sem kell sokáig, mert a frissen termett zöldségek – mint a fejtőbab és a zöldbab – gyorsan puhulnak, és tele vannak vitaminnal.

Olasz paradicsomos fejtettbab-leves

Hozzávalók 4 tányérhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-1 csokor friss zsálya, oregánó, kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 1 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg fejteni való bab
  • 2 dl paradicsompüré
  • 25 dkg koktélparadicsom (vagy 1 konzerv hámozott koktélparadicsom)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

  1. Az olajon puhára dinszteljük a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, a babérlevelet, a felkockázott szárzellert és a zúzott fokhagymát. Felöntjük a borral, és 10 percig főzzük.
  2. Beletesszük a megpucolt babot, a paradicsom­pürét és a koktélparadicsomokat egészben, vagy a paradicsomot kockázva.
  3. Felöntjük 8 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, és 30 perc alatt puhára főzzük a babot. Parmezánforgáccsal vagy más, reszelt kemény sajttal tálaljuk.

Leszámoltunk a napközis főzelékek rémével: így sűrítsen rántás és habarás helyett

Olaszos fejtettbab-leves tárkonnyal

Meglepetés 2022/32

Hozzávalók 8 tányérhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg fejteni való bab
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 20 dkg cukkini
  • 1 szem burgonya
  • 2 cső kukorica
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss zöldfűszerek: pl. 1-1 kis csokor bazsalikom, kakukkfű, zsálya vagy oregánó
  • 20 dkg paradicsom
  • 2 dl paradicsomlé
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A felkockázott vöröshagymát puhára dinszteljük az olajon, majd beletesszük a babot, a meghámozott, kockákra vágott répát, a felkockázott cukkinit, burgonyát, a csőről késsel levágott kukoricaszemeket és a zúzott fokhagymagerezdeket.
  2. Hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, majd 10 percig dinszteljük a zöldségekkel.
  3. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, a paradicsomlevet, és felöntjük bő 1,5 l vízzel.
  4. Sózzuk, borsozzuk, és 30 perc alatt készre főzzük.

Fokhagymás zöldbabkrémleves

Meglepetés 2022/32

Hozzávalók 6 tányérhoz:

  • 50 dkg zsenge zöldbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 1 dl natúr joghurt
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg bacon

Elkészítés:

  1. A megpucolt, darabokra vágott zöldbabot 1 liter vízben feltesszük főni. Megsózzuk, megborsozzuk. Lefedve teljesen puhára főzzük.
  2. Amikor megfőtt, levesszük a tűzről, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a krémsajtot és a joghurtot, majd botmixerrel krémesítjük.
  3. Ha túl sűrű, adunk még hozzá vizet. Sóval, borssal ízesítjük, összeforraljuk, majd ropogósra sütött, feldarabolt baconnal tálaljuk.

Képek: Vrábel Kriszta

Négy kihagyhatatlan bográcskaja: a halpaprikástól a babos sertésraguig