Könnyű, gombás csirkepaprikás diétás nokedlivel
Hozzávalók:
• 40 dkg csirkemellfilé
• 50 dkg csiperkegomba
• 2 evőkanál őrölt pirospaprika
• 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál majoránna
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál olívaolaj
A nokedlihez:
• 2 tojás
• 20 dkg durumliszt
• 20 dkg zsírszegény túró
• kb. 2 dl víz
• só
1. A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, majd a felkockázott csirkehúst, és körbepirítjuk.
2. Hozzákeverjük a megtisztított, feldarabolt gombát és a hámozott paradicsomot, majd felöntjük 1,5 dl vízzel. A zúzott fokhagymával, a majoránnával, kevés sóval, borssal ízesítjük. Lefedve kb. 20 perc alatt készre főzzük.
3. A túrót 1 dl vízzel együtt botmixerrel simára turmixoljuk. Összekeverjük a liszttel, 1 teáskanál sóval. Hozzáadjuk a két egész tojást, majd kb. 1 dl vizet, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. 15 percig állni hagyjuk.
4. Egy fazékban bőséges mennyiségű vizet forralunk, és ha felforrt, megsózzuk. A nokedlit a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt, szűrőkanállal egy nagyobb tálba szedjük, és a paprikással együtt tálaljuk.
Sütőben sült fasírt rizibizivel
Hozzávalók:
• 25 dkg darált pulykahús
• 25 dkg sovány, darált marhahús
• 1 tojás
• 1 kis fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál őrölt pirospaprika
• só, frissen őrölt bors
• 4 dkg apró szemű zabpehely
A körethez:
• 50 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
• 10 dkg basmati rizs
• só
1. A darált húsokat egy tálba tesszük. Hagyományos módon ízesítjük a finomra aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, őrölt pirospaprikával, sóval, frissen őrölt borssal. Hozzáadjuk a tojást és a zabpehyhet.
2. Összegyúrjuk a masszát, megformázzuk a fasírtokat, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket. 180 Celsius-fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük, majd grillfokozaton kb. 10 perc alatt megpirítjuk, közben félidőben egyszer megforgatjuk.
3. A körethez a rizst bőséges, sós vízben 20 perc alatt készre főzzük. Az utolsó 5 percben a borsót is hozzáadjuk, és együtt pároljuk rizzsel.
Túrós csusza pirított gombával
Hozzávalók:
• 40 dkg zsírszegény túró
• 2 dl natúr joghurt
• 1 gerezd fokhagyma
• 40 dkg csiperkegomba vagy más, illatosabb gombafajta, például rókagomba
• 40 dkg durum csuszatészta
• só
1. A túrót villával áttörjük, megsózzuk, és elkeverjük a natúr joghurttal. Különösen finom lesz, ha egy gerezd zúzott fokhagymát is adunk hozzá.
2. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd zsiradék nélkül, teflonserpenyőben egészen ropogósra pirítjuk. Szalonnapörc helyett remek, kalóriaszegény feltét lesz belőle.
3. A magas rosttartalmú durumtésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és a joghurtos túróval, valamint a pirított gombával tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta