Egészség Konyha

Kerti parti diéta alatt: nem lesz többé mumus a sütögetés ezzel a 3 alapszabállyal

Még javában tart a grillszezon, néhány egyszerű praktika segítségével a diétázók is jóllakhatnak a nyílt tűz mellett!

Csak soványan!

Igen, tudjuk, hogy a legjobb egy jó kolbászt vagy hamburgerhúst feltenni a tűzre, de ezek adagonként legalább 800 kalóriát tartalmaznak. Helyettük próbáljuk meg a csirkekolbászt, ami többféle ízesítésben kapható, és nem olyan hizlaló. A hamburger marha helyett készüljön pulykahúsból, az soványabb. Arról már nem is beszélve, hogy akár grillezett lazacból vagy
tonhalból is készíthetünk egy csodás szendvicset magunknak.

Pácos rafináltság

Ha grillezünk, nemcsak a kalóriák miatt kell aggódnunk, hanem a jól átsült, kissé megégett húsok is veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha elkészítés előtt legalább 1-2 óráig bepácoljuk a húsokat. Ha citrusos olívaolajban, rozmaringos, kakukkfüves, oregánós vagy zsályás joghurtpácot használunk, csökkenthetjük a káros vegyületek ártalmait.

Fogyis öntetek

Egy diéta során a legnagyobb bűnt a ketchup, majonéz és BBQ-szósz jelenti. Ez utóbbit könnyebb változatban elkészíthetjük házilag is, de érdemes időnként kipróbálni másféle öntetet. Például natúr joghurtba keverjünk egy kevés kaprot vagy bazsalikomot, és máris megvan a kolbász mellé a tökéletes mártogatós.
De az avokádóból készült pikáns guacamole vagy a peszto is tökéletes megoldás és valódi ízorgia lehet!

Krumpli helyett

Szinte természetesnek számít, hogy grillezéskor fóliában sült burgonyát és kenyeret eszünk a különböző finomságok mellé. Itt az ideje kipróbálni a grillezett portobello gombát, cukkinit, tököt, articsókát. Ezeket elég csak egy kevés olívaolajjal megöntözni, és máris kész a finomság.

Vagy kóstoltuk már a grillen sült nektarint, őszibarackot, körtét, sárgadinnyét? Ha mézet vagy balzsamecetet csepegtetünk rá, nemcsak köretként, hanem desszertként is megállják a helyüket!

Az alkohol megengedett

Nemcsak arra gondolunk, hogy a sütögetés alatt jólesik egy pohár finom ital, hanem a pácokra is. Ugyanis a vörösbor tele van antioxidánssal, és ezt a remek hatását átviszi a húsokra is. A sörnek is vannak pozitív hatásai, például a halat érdemes benne páconi.

fotó: shutterstock